Savisaar: Tuiksoo süüdimõistmine rajaneb ainult kaudsetel tõenditel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Toomas Huik

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar leiab, et Ester Tuiksoo kohta tehtud riigikohtu otsus on ebaõiglane ning kui Tuiksoo seda ka ise leiab, siis peaks ta pöörduma Euroopa Kohtusse.

«Nii palju kui aeg on võimaldanud selle mahuka, üle 200-lehekülje hõlmava otsusega tutvuda, tuleb kahjuks nentida, et Ester Tuiksoo süüdimõistmine rajaneb ainult kaudsetel tõenditel,» arvab Savisaar. «See kurnav ja raske protsess kestis tema suhtes pea seitse aastat – mis on väga pikk aeg inimese elust. Ka riigikohus möönab, et Ester Tuiksoo õigust mõistlikule menetlusajale on rikutud, kuid nendib, et avalik menetlushuvi kaalub üles õiguse nõuda menetluse lõpetamist,» lisab ta.

Savisaare kinnitusel pole vähetähtsad ka kahe riigikohtuniku eriarvamused antud otsusele, mis käsitlesid kriitiliselt nii menetluse mõistlikku aega kui ka jälitustoimingute teostamist ja sealjuures põhiõiguste kaitset. «Samasuguseid küsitavusi jätab õhku ka Harju maakohtu kohtunik Lõõniku õigeksmõistev otsus antud protsessis.»

«Kui Ester Tuiksoo ka ise leiab, et kohtuotsus oli ebaõiglane, siis peaks ta pöörduma Euroopa Kohtusse,» lisas Savisaar.

Riigikohtu kriminaalkolleegium tunnistas maadevahetuse kriminaalasjas süüdistatavad altkäemaksu võtmise ja andmise asemel süüdi pistise võtmises ja andmises, jättes ringkonnakohtu mõistetud karistused muutmata. Ainsana lõpetati kriminaalmenetlus menetluse mõistliku aja möödumise tõttu Einar Vettuse suhtes.

Samal põhjusel kergendati ka Tuiksoo karistust: kui ringkonnakohus mõistis endisele põllumajandusministrile aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse, siis riigikohtu otsusega jäi tema karistuseks kolm kuud vangistust kolmeaastase katseajaga.

Riigikogu liige Ester Tuiksoo pidi riigikohtu süüdimõistva otsuse tõttu lahkuma nii riigikogust kui ka Keskerakonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles