Kruuse töövõimereformist: kõik meetmed peavad olema jätkusuutlikud

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud kuul protesteerisid erivajadusega inimesed riigikogu ees töövõimereformi vastu.
Möödunud kuul protesteerisid erivajadusega inimesed riigikogu ees töövõimereformi vastu. Foto: Toomas Tatar

Tervise- ja tööminister Urmas Kruuse sõnul saadi täna kogunenud töövõimereformi koosolekul veel kord kinnitust, et reform on vajalik, kuid kuna selle erinevad osad vajavad veel täiustamist, tuleb ministri sõnul töörühmal ees töine suvi.

Kruuse sõnas koosoleku järgselt Postimehele, et tal on hea meel, et koalitsioon on ühel nõul, et reformi elluviimane on igal juhul vajalik. «Tahaksime kuu aja jooksul liikuda punkt-punti haaval edasi nii, et sügiseks oleks olemas selline eelnõu, mis saaks mitte ainult riigikogu häälteenamuse, vaid ka ühiskonna toetuse,» ütles ta. Samas aga ei teinud ta saladust, et see tähendab koalitsioonidele äärmiselt töökaid suvekuid.

Kruuse sõnul on täna reformi õnnestumise jaoks oluliseimad võtmeküsimused, kuidas muuta ühiskonnas osalise töövõimega inimeste kuvandit ning teisalt, kuidas motiveerida tööandjaid osalise töövõimega inimesi tööle võtma. Ministri kinnitusel tuleb neist teine – tööandjaid motiveeriv pakett – veel kord läbi vaadata. Samuti lisas ta, et avalik sektor peaks osalise töövõimega inimeste töölevõtmises olema eeskujuks.

«Need ettevõtted, kes on saanud kogemuse, neil on olnud positiivne kogemus,» rääkis Kruuse. Selleks, et rohkem ettevõtteid kaasata, tuleb ministri sõnul nendega kohtuda ja nende motivatsioonid välja selgitada.

«Täna on küsimus ka selles, et kas need meetmed, mis olemas on, kas need on piisavad. Kas neid saab veel täiendada ja atraktiivsemaks teha,» jätkas Kruuse.

«Edasi tuleb tegeleda kitsaskohtadega,» ütles Kruuse. Nii tuleb töörühmal keskenduda sellele, kuidas võtta hirme maha selliste teemade, nagu näiteks sissetulekute suurus või töölejõudmise osas, märkis ta.

«Ei saa unustada, et igal asjal on oma hind. Hindamatu on see, kui inimene saab ise hakkama ja teenib sissetulekut. Peame arvestama, et kõik meetmed oleksid jätusuutlikud.» Ta lisas, et kui täna saab reformiga tegeleda Euroopa Liidu rahade abiga, siis järgmises etapis tuleb seda teha ilma selle toeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles