Kauni kodu omanikele tuli tunnustus üllatusena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Landide pere istub meelsasti terrassil, kust avaneb vaade enda kujundatud aiale.
Landide pere istub meelsasti terrassil, kust avaneb vaade enda kujundatud aiale. Foto: Kristjan Teedema

Tartumaa kodukaunistuse komisjon valis maakonda esindama kolm kodu. Neist ühe omanikud, Tartu valla Vahi alevikus elavad Anu ja Mait Land ei teadnudki, et nad konkursil osalesid.

Tartumaa kauneima kodu tiitli võitnud trükitööstuses töötavale Maidu Landile ning tema abikaasale, väikese firma omanikule Anu Landile tuli tiitel ootamatult. Anu Landi sõnul nemad end konkursile ei esitanud, seda tegi hoopis Tartu valla töötaja, kellele oli Landide aed silma jäänud.

Mait Land ütles, et tema naine tahtis valla esindaja hoopis naabrite juurde saata, sest ka neil on ilusad aiad. «Igal aial on oma nägu, peremehe peegelpilt, visioon ja nägemus,» lisas Anu Land. Perenaise sõnul hooldab ta aeda mitte teistele näitamiseks, vaid enda pärast.

Landid on oma aeda hoole ja armastusega rajanud seitse aastat, ise nad ütlevad, et neil on noor aed, puud on veel toe najal.

Alguses aitas peret Tartu puukooli asjatundja, kes andis mõtteid ning aitas ära teha teeäärse istutusala. See oli ka ainuke abi väljastpoolt, ülejäänud ideedele on pere ise tulnud.

Anu Landile on tähtis, et aias oleks võimalikult palju värve, mitte ainult roheline. «Suvel peab olema ikka rõõm aeda vaadata,» ütles ta.

Peremehe sõnul muutub nende aed pidevalt, igal ajal õitseb mingi puu või põõsas. Perenaise lemmikud on roosid, kiviktaimla ja kõrrelised, eriti meeldib talle viimaste sahin ja liikuvus. Okaspuudest hindab ta kadakat.

Ühtne kogukond

Landide koduõu on üsna privaatne: hekk on paraja kõrgusega ning palju rahvast nende majast mööda ei kõnni.

Ehituse ajal aia nurka jäänud savi- ja kivihunnikust on kujundatud kaunis kiviktaimla. Põhja poole jääv tagaaed läheb sujuvalt üle naabritega ühiskasutuses olevaks haljasalaks, mille liigirikas kõrge okaspuutukk pakub silmailu aasta läbi.

Seda haljasala hoiavad ja hooldavad viis perekonda, kõik annavad endast parima. «Kui meil muruniiduk katki läks, siis naaber niitis ka minu muru ära,» muheles Mait Land. Haljasalal on ka korvpalliväljak, sest lastel peab olema lõbus, mitte ainult ilus vaade.

Tartumaa kodukaunistamiskonkursi komisjoni juhile, Alatskivi vallavanemale Andu Tõrvale jäigi Landide kodust silma mitme pere koostöös tehtud ühine haljasala. «Sellised koostööalteid elanikke ei kohta just tihti,» märkis ta.

Andu Tõrva selgitas, et kaunite kodude valimisel lähtuti kindlaist reegleist. Tõrva sõnul osutuvad valituks need kodud, kus on näha inimeste järjepidevat hoolt ning kodu peab sulanduma keskkonda. Mõistagi hinnati ka uusi ideid ja lahendusi.

Raske valik

Peale Anu ja Mait Landi valis konkursikomisjon välja veel kaks elamist: Eneken Juurmanni ja Veiko Pärna kodu Räni külas Ülenurme vallas ning perekond Ööbiku kodu Vorbusel Tähtvere vallas. Tartumaa kauneim omavalitsus on Elva linn.

Andu Tõrva sõnul oli sel aastal valikut raske teha, komisjon pidi mitu korda kokku saama, et lõpuks ära valida kolm parimat. «Kauneid kodusid oli palju, kuid pidime arvestama sellega, et kõik kriteeriumid oleks täidetud,» ütles ta.  

Eesti kauneimaid kodusid ja omavalitsusi tunnustab vabariigi president 24. augustil Paides Eesti kodukaunistamise ühenduse tänuüritusel.

Kadri Külaots on Tartu Postimehe suvereporter.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles