Saarlane püüdis Kanada vetest ainulaadse kala

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalatraaler. Pilt on illustreeriv.
Kalatraaler. Pilt on illustreeriv. Foto: Raigo Pajula
Eelmisel nädalal Kanada põhjarannikul paltust püüdes sattus Laimjalast pärit mehe Teet Peedu traali omapärase väljanägemisega kala, mida teadlased peavad kolmandaks sedalaadi isendiks maailmas.

«Kala märkasin tootmisliinis. Nimelt traalisime laevaga, mis püüdis ja samal ajal töötles kalu,» rääkis Peedu ajalehele Meie Maa. «Aasta eest püüti Kanadas samasugune kala, mida peetakse teiseks ametlikult püütud isendiks,» lisas kalur.

Peedu nentis, et kala haruldus maailmas on tingitud 1000-2000 meetri sügavusest elupaigast, kus kalapüüki ei toimu. «Paltust traalitakse umbes 500 -800 meetri sügavuselt,» täpsustas Peedu.

Ei tasu imestada, miks sedasorti olendeid inimsilma alla suurel hulgal sattunud pole – nii sügaval lihtsalt ei traalita. Kalamehi paneb aga mõtlema, kas on äkki looduses midagi muutumas, mistõttu konkreetne kalaliik vees aina madalamale tungib.

Teadlased on kindlaks teinud, et tegemist on üliharuldase liigiga, mis kannab nime long-nose chimaera. Isend eristub teistest kaladest põhiliselt terava ja pika ninaosa poolest. Chimaera on üks vanemaid kalaliike maailmas. Omapärane olend omab kauget sugulussidet haidega.

Vaata fotot kalast siit!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles