Vaata ja imesta – männiriisikad juba turul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatjana Tjapuškina näitas avaturul uhkusega tütre korjatud männiriisikaid.
Tatjana Tjapuškina näitas avaturul uhkusega tütre korjatud männiriisikaid. Foto: Margus Ansu

Tavaliselt kohtab turul juuli alguses kukeseeni, kuid tänu vihmasele suvele saab praegu ka männiriisikaid osta.

Väikese müügileti taga seisab Tatjana Tjapuškina Ulilast. Ta müüb esmapilgul täiesti tavalisi asju, nagu näiteks mädarõigas, petersell, till, küüslauk ja hapuoblikas. Seentest on letil kukeseened, mis maksavad 11 eurot kilo, ning männiriisikad viis eurot kilo.

Minu pilgu haaravad männiriisikad, mida tavaliselt juuli alguses ei näe. Sel aastal on suvi olnud üsna vihmane ning seetõttu on riisikatel olnud head kasvuolud. Männiriisikad kasvavad männi-segametsades, eriti liivasel pinnal, ja rabametsades.

Müüjanna Tatjana Tja­puš­kina räägib, et tema männiriisikaid ei korjanud, seda tegi tema tütar. Seeni oli ta korjanud Värskast.

Küsimuse peale, kas männiriisikatele ostjaid ka leidub, muutub naine kidakeelseks. Ta sõnab, et teisipäeval osteti pool kilo, kolmapäeval polnud ostetud midagi.

«Ehk veel ostavad midagi, päev on veel alguses,» lisab Tjapuškina.

Müüjanna sõnul ostetakse ikkagi kukeseeni, mis siis, et nende kilohind on kuus eurot kallim.
Männiriisikate vähene menukus on tingitud sellest, et nende vaaritamiseks läheb palju aega ning need on kibeda maitsega. Kupatama peab neid vähemalt pool tundi, sest värskelt on need seened mürgised.

Tatjana Tjapuškina märgib, et riisikatest saab teha seljankat. Säilitatakse neid soolatult ja marineeritult.

Rahvasuus kutsutakse männiriisikat veel männiseeneks ja paluseeneks.

Kuigi Tatjana Tjapuškina müügilett on väike, käib selle ümber üsna suur sagimine. Näiteks ostab üks naine parajasti sealt endale hapuoblikaid. Müüjanna sõnul saab oblikatest teha haput suppi, kuhu tuleb lisada spinatit ning serveerimisel panna peale hapukoort.

Tartu Postimehe lemmikkauba, värske hapukurgi hind kõigub turul kolmest eurost viie euroni.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles