Sarkozy võis saada suure ebaseadusliku annetuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy ja Carla Bruni-Sarkozy.
Nicolas Sarkozy ja Carla Bruni-Sarkozy. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsuse president Nicolas Sarkozy on sattunud oma karjääri kõige suuremasse poliitilisse kriisi, mis on seotud riigi rikkaima naisterahva poolt tehtud ebaseadusliku annetusega tema valmiskampaania hüvanguks.

Nimelt väitis L’Oreali pärijanna Liliane Bettencourt’ endine raamatupidaja, et vanaproua annetas Sarkozy presidendikampaania heaks 2007. aastal 150 000 eurot. Bettencourt’ advokaat keeldus süüdistusi kommenteerimast.

Võimupartei UMP nõuab Sarkozylt valitsuskabineti kohest ümberkorraldamist.

Elysée palee ütles, et süüdistused on alusetud. Sarkozy väitis, et jutud, nagu oleks ümbriku sularahaga vastu võtnud Eric Woerth, üks tema ministritest ja UMP laekur, on «laim, milles pole kübetki tõde».

Nädalavahetusel panid juba ameti maha kaks valitsuse ministrit, keda süüdistati põhjendamatult suurte isiklike kulutuste tekitamises. Ridamisi esitatud süüdistused, millele president üllatavalt aeglaselt on reageerinud, on muutnud kulukärbete ja pensionireformide eest võitlemise väga keerukaks ja on kukutanud Sarkozy toetuse uutesse rekordmadalustesse.

UMP poliitikud nõuavad presidendilt valitsuse stabiliseerimiseks ulatuslikku ministritevahetust. «Kriis on totaalne,» ütles UMP peasekretär Marie-Anne Montchamp.

Isegi kõige lojaalsemad UMP liikmed on soovitanud Sarkozyl tungivalt ringhäälingu vahendusel rahva poole pöörduda, et päästa mis päästa annab. Endine peaminister Jean-Pierre Raffarin ütles: «Oleks väga kasulik, kui president rääkima hakkaks. Ja kiiremas korras.»

Sotsialistliku opositsiooni lider Martine Aubry ütles, et valitsuses on tõsine usalduskriis.

Bettencourt’ perekonna endine raamatupidaja Claire Thibout avaldas oma süüdistused uudisteportaalile Mediapart antud intervjuus.

Portaal avaldas miljardäri ja tema varahalduri Patrice de Maistre vaheliste telefonikõnede salvestised, millest võis järeldada, et maksuametnikud vaatasid Bettencourt’ maksuasjadele läbi sõrmede, kuna Woerthi, tolleaegse eelarveministri abikaasa töötas miljardäri finantsnõunikuna.

Woerth on hetkel sotsiaalministri ametis ja tegeleb pensionireformiga. Ta on samuti Sarkozy partei laekur, mis annab alust kahtlustada huvide konflikte.

De Maistre olevat Thibout’le ütelnud, et võttis välja 150 000 eurot sularaha Bettencourt’ Šveitsi pangaarvelt ja plaanis anda selle üle Woerthile, rahastamaks Sarkozy valimiskampaaniat.

De Maistre’ advokaat ütles, et väited ei vasta tõele ja lubas need kliendi nimel vaidlustada.

Küsimus on aga tõsine, kuna vastavalt Prantsuse seadustele ei tohi keegi annetada ühelegi poliitikule või tema parteile enam kui 7500 eurot aastas.

«Poliitikuid käis majas sisse ja välja pidevalt,» ütles raamatupidaja. «Kõige rohkem võis neid kohata valimiste ajal. Ning Dédé (Bettencourt’ kadunud abikaasa) muudkui lehvitas rahadega. Nad kõik tulid oma ümbrikute järele, milles mõnikord oli koguni 100 000, isegi 200 000 eurot.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles