Laulupeo korraldaja: tara ei saanud enam poole peo pealt eemaldada

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupeo pühapäevast kontserti on uudistama tulnud kümned tuhanded inimesed.
Laulupeo pühapäevast kontserti on uudistama tulnud kümned tuhanded inimesed. Foto: Toomas Tatar, Tairo Lutter, Erik Prozes

Lauluväljaku publiku tegi kaheks tara, mis eraldas riigijuhid ja kallima pileti ostnud publiku ülejäänud peolistest, mida peaks Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse juhataja Aet Maatee sõnul järgmisel peol muutma.

Istekohad ostnud inimesed istusid laulukaare ees. Nende taga oli pikk tühi mururiba ja seejärel tuhanded kokkupressitud vaatajad.

Ka kaare kõrval oli näha vaatajaid, kes tara vastu pressitud või sealt vahelt vaevu lauljaid nägid. Maatee ütles, et seda võiks järgmisel korral muuta.

Laulupeo korraldaja, Aet Maatee, kelle idee oli publik taraga eraldada – sealt nagu olekski jooksnud see piir esimese ja teise Eesti vahel?

Seda küsimust oli arvata, et see tuleb. Ega see ei olnud esimese ja teise Eesti küsimus, vaid inimestel on erinevad vajadused.

Kuidas see idee üldse lauale löödi?

Ma ei oskagi täpselt öelda. See on kindlasti asi, mida tuleb järgmistel tegijatel väga selgelt mõelda. Istesektorid on olnud kõikidel viimastel pidudel. Kõik piletid osteti ära ja ka pensionäridel oli võimalus toolisektorissse sooduspileteid osta.

Pensionäride sooduspilet maksis neli eurot – kui neid jätkus. Pensionäridele müüdi pileteid vaid läänetribüünile viide ritta.

Kas järgmisel korral…

Seda kohta vaadatakse kindlasti kriitiliselt üle.

Et seda võiks muuta?

Muidugi. Muidugi.

Kas te toolisektoris istudes ei tundunud, et on kahju neist inimestest, kes teisel pool tara midagi ei näe?

Turvarežiimile oli öeldud, et kindlasti, kui on vabu kohti, lasta vanemaid ja lastega inimesi sinna sisse ka, vaatamata sellele, et neil ei olnud seal toolisektori piletit. Seda muidugi. Aga seda ei saanud enam poole peo pealt eemaldada. See on kindlasti asi, millega tuleb tegeleda, olen nõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles