Abdullah kuulutas end tulemustest hoolimata Afganistani presidendivalimiste võitjaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdullah Abdullah (keskel) oli siiani Afganistani presidendivalimiste favoriit.
Abdullah Abdullah (keskel) oli siiani Afganistani presidendivalimiste favoriit. Foto: SCANPIX

Afganistani presidendikandidaat ja endine välisminister Abdullah Abdullah kuulutas end täna valimiste võitjaks, väites, et ta jäi eile avaldatud tulemuste põhjal võitnud Ashraf Ghanile alla vaid ulatusliku pettuse tõttu.

«Me austame rahva hääli, meie olime võitjad,» ütles Abdullah tuhandetele poolehoidjatele Kabulis uudisteagentuuri AFP teatel.

Esialgu valimiste suurfavoriidiks peetud Abdullah peab end ulatuslike võltsimiste ohvriks ja lubas juba eile, et ei tunnista tulemuste õigsust.

Valimistel tekkinud vastasseis on tekitanud hirmu, et Afganistan paiskub taas sarnasesse kodusõjakeerisesse nagu 1990ndatel aastatel pärast Nõukogude-Afganistani sõja lõppu.

Abdullah kutsus riiki üles ühtsena püsima ja jõude ühendama, et senise presidendi Hamid Karzai ametiaja lõppedes toimuks rahumeelne võimuvahetus. Ta rõhutas, et soovib ühtset ja stabiilset Afganistani.

Eile avaldatud esialgsete tulemuste kohaselt sai 14. juunil peetud presidendivalimiste teises voorus võidu endine Maailmapanga ökonomist Ghani, kes kogus 56,4 protsenti häältest. Abdullah sai 43,5 protsenti häältest. Ametlikud tulemused avaldatakse praeguse plaani kohaselt aga alles 22. juulil.

Ghani toetajad tähistasid esialgseid soodsaid valimistulemusi Kabuli tänavatel tantsides.
Ghani toetajad tähistasid esialgseid soodsaid valimistulemusi Kabuli tänavatel tantsides. Foto: WAKIL KOHSAR/AFP

Sõltumatu valimiskomisjoni juht Ahmad Yusuf Nuristani möönis eile, et rikkumised ja pettused leidsid tõepoolest aset ning esialgsed tulemused ei tähenda kuidagi võitja kindlat selgumist.

USA välisminister John Kerry hoiatas täna, et igasugused ebaseaduslikud võimu haaramise katsed Afganistanis toovad kaasa rahvusvahelise kogukonna finants- ja julgeolekuabi lõpetamise.

Kerry avaldas muret paralleelvalitsuse loomisele õhutavate üleskutsete pärast ning avaldas lootust, et valimisinstitutsioonid vaatavad kõik võimalikele võltsimistele viitavad mõistlikud süüdistused põhjalikult läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles