Sulling: Euroopa Liit on Eesti jaoks väga-väga suur turg

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Sulling
Anne Sulling Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling ütles intervjuus Postimehele, et Eesti peaks keskenduma siiski Euroopa Liidu turule.

Rääkisin hiljuti Lausanne’i ülikooli professori Stéphane Garelliga, kelle sõnul peaks Eesti võtma rohkem eeskuju Šveitsist ja mitte keskenduma ainult Euroopa Liidu turule, vaid vaatama ka kaugemale. Mida teie sellest arvate?

Eesti on nii väike riik, et Euroopa Liit on üks väga-väga suur turg, mida meil annab küll ja veel ekspluateerida. Kui räägime väljapoole minemisest, siis tihtipeale räägitakse, et Hiina on väga suur turg. Aga seal oodatakse hoopis teistsuguseid mahtusid, mida meil sageli ei ole pakkuda.

Minu meelest on Eesti võimalus pakkuda midagi just kõrge kvaliteediga nišivaldkondades ja selleks on Euroopa Liidus väga maksujõuline elanikkond. Aga siis tuleb ka leida need tooted ja teenused, mida neil vaja oleks. Kindlasti on Euroopa Liidu turul konkurents väga tihe, aga meil on sarnane kultuuritaust, sarnased väärtused ning reeglina lubadused peavad.

Kui võrrelda suurte ahvatlevate turgudega nagu Hiina või Venemaa, siis need on mõlemad väga suure riskiga turud. Euroopa Liidu turul ei ole sellist riski, et poliitilisel põhjusel keeratakse meile ühel päeval selg.

Aga Euroopas ei ole ju kasvu.

Prognoosid näitavad, et olukord paraneb. Aga turu kasvuga on ka see, et kui tuled turule parema tootega, saad turuosa võita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles