Sulling: poliitikute kohtumine dalai-laamaga mõjutab Hiina ekspordiloa saamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama ja Toomas Hendrik Ilves tänasel kohtumisel.
Dalai-laama ja Toomas Hendrik Ilves tänasel kohtumisel. Foto: Jarek Jõepera

Väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sullingu hinnangul mõjutab Eesti põllumajandusettevõtjatele Hiina eksportimiseks loa saamist fakt, et Eesti poliitikud kohtusid dalai-laamaga.

Paljud Eesti põllumajandustootjad ootavad pingsalt, millal siiski saaks jala Hiina ukse vahele ja meie kaupu võiks sinna eksportida. Käisite hiljuti visiidil Hiinas – mis seisus praegu asi on?

Mul oli võimalus kohtuda Hiina kaubandusministriga, rääkisime meie ettevõtete soovist eksportida sinna piima-, linnuliha- ja sealihatooteid. Kaubandusminister suhtus meisse väga sõbralikult. Ta ütles, et nad on hästi kursis, et meil on kõrge kvaliteediga põllumajandussaadused.

Ma arvan, et seda näitab nüüd aeg, kas sellele toetavale sõnavõtule järgnevad ka teod. Kalatootjatel näiteks on autoriseeringud olemas.

Mul tekkis kaubandusministriga väga hea kontakt. Tuli välja, et olime mõlemad õppinud Pariisis. Ta rääkis minuga puhast prantsuse keelt.

Ettevõtjad ise räägivad, et Hiina-poolse venitamise põhjus on see, et Eesti poliitikud kohtusid dalai-laamaga. On sellel jutul tõepõhi all?

See kindlasti mõjutab seda olukorda. Sarnane olukord on paljudel teistel riikidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles