Kiirabi turgutab kuumaga kroonilisi haigeid ja joobnuid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuumad ilmad halvendavad krooniliste haigete enesetunnet, tervetele põhjustab terviseprobleeme alkoholiga liialdamine.
Kuumad ilmad halvendavad krooniliste haigete enesetunnet, tervetele põhjustab terviseprobleeme alkoholiga liialdamine. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Järgmisel nädalal Eestit ähvardava kuni 35-kraadise kuumuse ajaks prognoosib kiirabi mõningast lisatööd peamiselt krooniliste haigete ja purjus inimeste arvel, kuid vajadust lisabrigaadide järele Tallinna ja Tartu kiirabid ei tunne.

Tallinna kiirabi ravijuht Katrin Koort ütles, et seni pole kuumad ilmad kiirabi tööd mõjutanud, kuna suurüritustel ja randades on väljas meditsiiniline julgestus ja rannavalve, kes abivajajatega jooksvalt tegelevad. «Ka linnapildis pole kuuma tõttu minestamiste arvu suurenemist seni olnud,» märkis Koort.

Suvekuumus teeb tema sõnul liiga just kroonilistele haigetele, kes tunnevad end tavalisest halvemini. Tüüpilised palavusest tingitud probleemid, mille tõttu tallinlased kiirabisse pöörduvad, on Koorti sõnul teadvusekaotus ja õhupuudus. Olulist töömahu suurenemist ta aga ei ennustanud ja kinnitas, et lisajõude Tallinna kiirabi kuumalaine ajal välja ei pane.

«Kui loomulikest ettevaatusabinõudest kinni pidada, siis ei ole selle kuumaga küll midagi häda. Pool Eestit suvitab Egiptuses ja Türgis ja nüüd ei tule siin 35 kraadiga toime,» arvas Koort, et tervetel inimestel ei maksa kuumalainet karta.

Tartu kiirabi juhatuse liige Aire Veber ütles, et palavus suurendab nende töökoormust peamiselt joobes inimeste arvel. «See, mis silma jääb, on alkoholi tarvitamine,» ütles ta ja  selgitas, et vägijooke pruukinud patsiente on kuumade ilmadega tavalisest rohkem. Tüüpiline on, et purjus inimene lamab maas ning teised kutsuvad talle kiirabi, kirjeldas Veber.

Lisaks joobnutele tuleb Tartu kiirabil kuumalaine ajal tavalisest sagedamini turgutada ka kroonilisi haigeid, kes kaebavad õhupuudust ja valu rinnus. Lisabrigaade kuumuse ajaks aga välja ei panda, kuna varasemate aastate kogemus näitab, et palavus ei kasvata kiirabi vajavate inimeste arvu kuigi suurel määral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles