Hansapäevi ergastab võistlusind

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansapäevade peakorraldaja Jaanus Tepomees (paremal) näitas linnapea Urmas Klaasile eile papagoid, mis linnadevahelisel vibuturniiril ribadeks lastakse. Linnapea ise vibu ei lase, kuid liigub pidustustel ringi, õmblejalt on tellitud selleks puhuks ajastutruu villane kostüüm.
Hansapäevade peakorraldaja Jaanus Tepomees (paremal) näitas linnapea Urmas Klaasile eile papagoid, mis linnadevahelisel vibuturniiril ribadeks lastakse. Linnapea ise vibu ei lase, kuid liigub pidustustel ringi, õmblejalt on tellitud selleks puhuks ajastutruu villane kostüüm. Foto: Kristjan Teedema

Täna algavatel hansapäevadel võtavad pealtvaatajate rõõmuks ja meelelahutuseks üksteiselt mõõtu vibulaskjad, rammumehed, mõõgavõitlejad, muusikud ja isegi teod.

Tartlastel tasub kõige rohkem kaasa elada linnadevahelisele turniirile laupäeval, kuhu linnapea Urmas Klaasi kutsel on tulemas Pärnu, Paide, Tallinna, Viljandi ja Rakvere esindus.

Tartu linnavalitsuse liikmetest ja ametnikest kokku pandud võistkond vajab kindlasti omade moraalset tuge, sest ülesandeid on mitu ja konkurents kõva. Kõigepealt on vaja läbi teha teatevõistlus, siis 15-minutiline muusikaline etteaste ning lõpuks spetsiaalselt õmmeldud ja kuljustega papagoi postamendi otsast vibunoolega alla lasta.

Ehtne võitlus

Hansapäevade peakorraldaja Jaanus Tepomees ütles, et tartlastel pole teistest enam harjutamisaega olnud, sest kutsed saadeti kiirelt laiali. Tegelikult ei ole võistkonna sees veel vist täpselt otsustatudki, kes mida tegema hakkab, ja põhjust ärevuseks on: kuuldavasti kavatsevad teised linnad võistlust väga tõsiselt võtta.

Pühapäeval lähevad asjad aga päris karmiks: Inglisilla kõrval näidatakse pesuehtsat keskaegset mõõgavõitlust, mis on ka ametlikult võitlussport. Raivo Ird Eesti ajaloolise mõõgavõitluse liidust ütles, et võitlejaid tuleb Tartusse kokku ilmselt kümmekond.

Peetakse nii üks ühele duelle kui profimatše. Duelli võidab võistleja, kes raundi jooksul vastasele rohkem kordi mõõgaga pihta lööb, poksimine ja maadlemine ei ole lubatud. Väga rasketes profimatšides on aga lubatud peaaegu kõik võtted.

Kellele mõõkadega vehkimine liiga agressiivne tundub, leiab ehk sobiva võistlusliku meelelahutuse hoopis toomkiriku juurest teaduslinnast, kus saab kümnete muude asjade hulgas lähemalt tutvuda tigude hingeeluga ja koguni nende võidujooksule kaasa elada.

Tuleb üllatusi

Loomulikult ei ole võistlused kogu festivali sisuks. Tavapäraselt on sündmused jagatud eri linnadesse ning seal saab meisterdada, uudistada, kuulata ja vaadata päev läbi.

Peakorraldaja, kes on ise varem vaid kahel korral hansapäevadel käinud, soovitas teistel endasugustel lisaks laadale kindlasti käia Jaanilinn lõpuni läbi ja piiluda kõigisse sisehoovidesse, kuhu on koondunud suur osa tegevusest. Seejärel tasuks teha tiir Toomel ja tulla uuesti all-linna.

Käia tasub kohe mitu korda päeva jooksul, sest pidevalt algab midagi uut ja oodata võib ka üllatusi, mida kavas üldse kirjaski pole. Põnevaid tegemisi aitavad leida heeroldid, kes rahvast teavitavad ja suunavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles