Nädalavahetusel vallutavad kesklinna triatleedid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu triatloni peakorraldaja Ain-Alar Juhanson näitab rattaraja põnevaimat kohta, Jakobi tänava tõusu.
Tartu triatloni peakorraldaja Ain-Alar Juhanson näitab rattaraja põnevaimat kohta, Jakobi tänava tõusu. Foto: Kalev Saar

Tartu Milli triatloni rattarada lõpeb kõrgel tõusul Jakobi tänaval, mis on ka kõige raskem katsumus võistlejatele, kuid samas põnev nii osalejatele kui pealtvaatajatele.

Triatloni peakorraldaja Ain-Alar Juhansoni sõnul on võistluse haripunktiks Jakobi tõus, sest võistlejatel on erinev füüsiline vorm ning tõusu läbimine otsustabki võitja. Tõus on ka väga huvitav pealtvaatajatele, sest laupäevasel põhivõistlusel on osalejaid seal näha lausa kaks korda.

Juhanson märkis, et triatloni Tartu kesklinna toomine kolm aastat tagasi oli igati õige mõte. «Kesklinnas on palju inimesi, kes elavad võistlejatele kaasa, ning see omakorda suurendab osalejate enesekindlust,» lisas ta.

Ujumine lisab põnevust

Raskusena tõi Juhanson välja Võidu silla remondi, mille tõttu pidi osa võistlusradu ümber tegema, ja üldiselt on raske kõiki asju korraga toimima saada, sest arvestama peab ka linlastega, kes elavad radade vahetus läheduses.

Nädalavahetusel Tartus peetaval Baltimaade suurimal linnatriatlonil, millest saavad osa võtta nii profisportlased kui harrastajad, on viimaste päevadega osavõtjate arv kasvanud üle 600 ja esindatud on 31 riiki.

Triatlonist Priit Ailt osaleb sel korral Tartu triatlonil teist aastat, mullu sai ta kolmanda koha. Tänavu rahuldub ta ainult võiduga. «Teist võimalust ei ole, olen loobunud teistest võistlustest Tartu Milli triatloni kasuks,» rääkis Ailt, kes teab Tartu radu hästi, kõik kaevuluugid ja augud on tal peas.

Võistlusel kavatseb Ailt edumaa saavutada esimese ala, ujumisega. Rattaga tahab ta edumaad veelgi kasvatada, et viimase ala, jooksuga saaks positsiooni hoida.

Ailti meelest on väga äge, et triatlon toimub Tartu kesklinnas, sest tavaliselt on need kuskil metsavahel ja rahvale silma ei jää. Tema arvates tõstab pealtvaatajate rohkus võistluse taset. «Endal on parem, kui on palju kaasaelajaid, ja see paneb ka rohkem pingutama,» lisas Ailt. Ta ütles ka, et ujumine on äge, sest sillad on rahvast täis, see lisab põnevust.

Põhivõistlus on ka Eesti ja Balti karikavõistluste etapp, selle ujumise start antakse laupäeval lodjakoja juurest. Võistlejatel tuleb ujuda 1,5 kilomeetrit allavoolu kuni turuhooneni.

Kesklinnas paiknevas vahetusalas võtavad võistlejad rattad ning asuvad 40 kilomeetri pikkusele teekonnale. Rattasõidu marsruudid hõlmavad kesklinna ja Supilinna, kuid sõidetakse ka linna piiridest välja mööda Narva maanteed Aovere ristini ja tagasi. Võistlejad läbivad kaks korda 20-kilomeetrise ringi.

Jooksurada koosneb kahest viie kilomeetri pikkuseset ringist mööda Emajõe kaldaid Vabaduse sillast Turu sillani ning ümber Anne kanali.

Harrastajad ja profid

Harrastussportlased saavad ennast proovile panna laupäeval igamehetriatlonil. Esimene ala on ujumine, mis algab ühisstardist Kalevipoja kuju juurest. Emajões peavad võistlejad läbima 500 meetrit allavoolu kuni turuhooneni. Rattaga tuleb sõita 20 ja joosta 5 kilomeetrit.

Lapsed saavad osaleda Tartu kaubamaja lastetriatlonil. Kõigil võistlejail tuleb läbida 160 meetrit Emajões allavoolu kuni turuhooneni. Rattarada koosneb 2,5-kilomeetrisest ja jooks 800 meetri pikkusest ringist.

Profisportlased  võistlevad pühapäeval, kui toimub ITU European Cupi triatlon. Võistlejaid tuleb Austraaliast Brasiiliani ligi sada. Osalema oodatakse ka Eesti olümpiadistantsi kuningat Aleksander Latinit.

Kõik võistlused on pealtvaatajatele jälgitavad Emajõe kaldapealsetel ja linnatänavatel.


Tartu triatloni stardid

Laupäeval

• 10 igamehetriatlon

• 12.30 lastetriatlon

• 15 eliittriatlon

Pühapäeval

• 12 Euroopa karikavõistlused naistele, kl 15 meestele

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles