Laaneots on ajaloolisel USA-visiidil

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA staabiülemate ühendkomitee esimees admiral Mike Mullen.
USA staabiülemate ühendkomitee esimees admiral Mike Mullen. Foto: SCANPIX

Kindralleitnant Ants Laaneots on ajaloolisel visiidil Ameerika Ühendriikides, see visiit on esimene Eesti kaitseväe juhataja ametlik visiit Ameerika Ühendriikidesse alates Eesti riigi sünnist 1918. aastal.

Laaneots kohtus kolmapäeval, 7. juulil Washingtonis Ameerika Ühendriikide asekaitseminister Alexander Vershbow ja staabiülemate ühendkomitee esimehe admiral Michael Glenn
Mulleniga, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

«Me jagame Ameerika Ühendriikidega samu väärtusi. Riigikaitse valdkonnas saame me oma suurima partneri Ameerika Ühendriikidega asjadest ühtemoodi aru ja mõistame
teineteist hästi,» ütles kindralleitnant Ants Laaneots. «Sõjaline koostöö, eriti küberkaitse valdkonnas, tiheneb järjest.»

Suursaadik Vershbow kui ka admiral Mullen tänasid usaldusväärset liitlast Eestit koostöö eest NATO juhitavas väekoondises (ISAF) Afganistanis, kus Eesti sõdurid võitlevad rahvuslike piiranguteta. Kindralleitnant Laaneots kinnitas, et Eesti on valmis Afganistanis jätkama ning panust suurendama, peatselt saadab Eesti Ameerika Ühendriikide merejalaväelaste üksuse koosseisu Eesti luureüksuse HUMINT.

Kindralleitnant Laaneots kõneles kavast parandada Eesti sidevarustust Afganistanis, vahetada soomustransportöörid uuemate vastu ning võtta kasutusele mehitamata luurelennukid. Asekaitseminister nõustus Laaneotsa hinnanguga, et endise USA välisministri Madeleine Albrighti juhitud töögrupi soovitused NATO uue strateegilise kontseptsiooni osas on kontseptsiooni koostamisel heaks aluseks.

Ameerika Ühendriikide staabiülemate ühendkomitee esimees admiral Mike Mullen andis kindralleitnant Laaneotsale ülevaate viimastest arengutest Afganistanist ning kinnitas, et ISAFi uus ülem kindral David Petraeus jätkab kindral Stanely McChristali strateegiat Afganistanis, kuid läbi vaadatakse vägede juhtimise taktika.

Samuti rääkis admiral Mullen Ameerika Ühendriikide vägede paigutamise plaanidest, rõhutades prioriteedina Afganistani enda armee ja politseijõudude ülesehitamist. Lisaks selgitas admiral Mullen Ameerika Ühendriikide seisukohti NATO juhtimise ja struktuurireformi osas.

Nii Vershbow kui Mullen kinnitasid, et Ameerika Ühendriikide  suhete elavdamine Venemaaga toimub kooskõlas ja lähedases koostöös partneritega. Rõhutati ka igakülgset toetust Ameerika Ühendriikide ja NATO nähtavuse tagamisele Balti riikides. Samuti peatuti küberkaitse teemadel.

Ameerika Ühendriikide visiidi käigus asetas kindralleitnant Ants Laaneots pärja Tundmatu Sõduri hauale Arlingtoni kangelaskalmistul. Visiidi käigus kohtus ta ka Ameerika Ühendriikide küberväejuhatuse ülema asetäitja viitseadmiral Barry McCullough'iga ja arutas koostööd küberkaitse võimekuse arendamisel ning McCullough'i külaskäiku Eestisse, mis leiab aset veel sel aastal.

Lisaks kohtus Laaneots Ameerika Ühendriikide sõjaväeluure juhtkonnaga ja Ameerika Ühendriikide maaväe staabiülema asetäitja kindral Peter W. Chiarelliga. Kindral Peter Chiarelli on olnud MNC-I (Multinational Corps Iraq -  rahvusvaheline korpus Iraagis) ülem, tema alluvuses on Bagdadi lähistel võidelnud kümned Eesti sõdurid.  

Kohtumisel Eesti kaitseväe kauaaegse koostööpartneri, Marylandi osariigi rahvuskaardi esindajatega räägiti kogemuste vahetamisest kriisiolukordade lahendamisel, samuti koostööst küberkaitse valdkonnas.

Täna kohtub kindralleitnant Laaneots uute julgeolekuohtude käsitlemisega tegeleva strateegilise väejuhatuse esindajatega NATO arengu- ja ümberkujundusväejuhatusest (Allied Command Transformation ACT) ning Ameerika Ühendriikide ühendatud strateegilise väejuhatuse ülemjuhataja kindral James Mattisiga.

Kindralleitnant Laaneots jõuab tagasi koju Eestisse laupäeval, 10. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles