Taani hävitajad teevad homme Lõuna-Eestis madallende

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neli Taani õhuväe hävitajat F-16 maandusid Ämari lennubaasis.
Neli Taani õhuväe hävitajat F-16 maandusid Ämari lennubaasis. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kaks Eestis paiknevat Taani hävitajat lendavad homme Lõuna-Eestis kell 10.10-11.30 ja 14.40-16.00.

Madallennud toimuvad Eesti kaitseväe teatel mitte madalamal kui 152 meetrit ja eelistatavalt asustatud punktidest eemal.

Kus täpselt, seda kaitsevägi ei avalikusta.

NATO liikmesriigid on eraldanud õhuväe õppuste ja harjutuste läbiviimiseks kindlad osad oma õhuruumist. Muuhulgas on Balti riikide valitsused eraldanud oma õhuruumis piirkonnad madallendude sooritamiseks.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks.

2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

Balti riikide õhuturve moodustab osa NATO targa kaitse (Smart Defence) kontseptsioonist, mille eesmärgiks säästa alliansi liikmesriikide ressursse, panustades erinevatesse võimekustesse ühiselt.

Nelja Taani hävitaja F-16 paiknemine Ämari lennubaasis on osa NATO hiljutisest otsusest tugevdada regiooni julgeolekut.

Taani õhuväelased jäävad Ämarisse kuni 1. septembrini, misjärel hakkavad õhuruumi valvama Saksamaa Liitvabariigi hävitajad.

Koos hävitajatega saabus Eestisse ka 60-liikmeline tugimeeskond. Taanlased, kelle kodubaasiks on Skrydstrup asuvad õhuturbemissiooni ajal Ämari lennubaasis ja sooritavad Ämarist ka harjutuslende Eesti ja Balti riikide õhuruumis.

Taani õhuväelased on õhuturbemissioonil osalenud neljal korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles