Eesti ei kavatse uimastipoliitikas muudatusi teha

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkomaania.
Narkomaania. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Siseministeeriumi korrakaitse- ja kriminaalpoliitika osakonna juhataja Uku Särekanno ütles, et vaatamata ekspertide soovitusele muuta uimastipoliitikat, Eestis esialgu selles vallas muudatusi veel ei plaanita.

Eesti valitsuse uimastiennetuse poliitika lähtekohaks on sel kevadel heaks kiidetud «Uimastitarvitamise vähendamise poliitika valge raamat», mille koostamisel osalesid oma valdkonna parimad eksperdid.

«Ühine hinnang kõikide valge raamatu koostamises osalenud ekspertide poolt oli selge – võrdväärset tähelepanu tuleb pöörata nii pakkumise ja nõudluse vähendamisele, ennetustegevusele kui ka sõltuvusega seonduvate kahjude leevendamisele,» lisas Särekanno.

Analüüsid ning arvamused legaliseerimise küsimuses varieeruvad, kuid valitsus ei toeta narkootiliste ainete tarbimist ja müügi legaliseerimist. Seda seepärast, et napib tõendusmaterjali, kas see aitaks vähendada uimastite tarbimist ning seonduvaid riske ühiskonnale tervikuna.

«Olukorras, kus Tallinnas ja Narvas on kokku ligikaudu 9000 süstivat narkomaani, ei ole kindlasti tegemist teemaga, millesse saaks riik suhtuda kergekäeliselt,» sõnas Särekanno ja lisas, et seetõttu ei saa Eesti olla katselaboriks uutele pratikatele.

Korrakaitse- ja kriminaalpoliitika osakonna juhataja sõnul on uimastisüütegude karistuspraktika arutluse all olnud, sealhulgas teatud uimastisüütegude dekriminaliseerimine ehk muutmine väärtegudeks.

«Iga otsuse aluseks saab aga olla põhjalik analüüs ja veendumus, et muudatus karistuspraktikas aitab kokkuvõttes vähendada tarbimist ja pakkumist,» ütles Särekanno. Ta lisas, et täna sellist veendumust ei ole. Sügisel valmistavad justiitsministeerium ja siseministeerium ette põhjalikuma analüüsi narkosüütegude karistuspraktika teemal.

Hiljuti Kopenhaageni teadusfestivalil «EuroScience OpenForum» osalenud eksperdid soovitavad Euroopa uimastipoliitikat muuta, sest nende arvates ei ole senine karistustele keskendunud poliitika end õigustanud ning põhirõhk tuleks panna hoopis tervisekahju vähendava süsteemi ülesehitamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles