Edetabel: Eesti parimad vutikommentaatorid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Kruus
Kalev Kruus Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Ajakirja Jalka juulinumber pani pingeritta Eesti parimad vutikommentaatorid. Esikoha hõivas esikoha Viasat Sport Balticu duo Kalev Kruus/Toomas Vara.

Jalka edetabel Eesti parimatest vutikommentaatoritest:

1. Kalev Kruus / Toomas Vara

2. Ott Järvela

3. Tarmo Tiisler

4. Kristjan Kalkun

5. Kristjan Jaak Kangur

6. Indrek Petersoo

7. Dannar Leitmaa

8. Taavi Pailk

Põhikommentaatorina märgiti ära ka Aivar Pohlak, Indrek Zelinski, Joosep Susi, Mihkel Uiboleht, Steiv Silm, Andres Vaher ja Rainer Lomp. Abikommentaatoritena nimetati Karel Voolaidu, Janno Kivisilda, Marko Kristalit, Indrek Zelinskit, Marek Lemsalu, Martin Reimi, Jonas Graubergi.

Parimad jalkakommentaatorid Kalev Kruus – Toomas Vara

Seekord koostasime mitme inimese abiga edetabeli meie telekommentaatoritest. Vaid üks hindaja ei asetanud esikohale Viasat Sport Balticu duot Kalev Kruusi / Toomas Vara. Tema eelistas ETV Tarmo Tiislerit.

Esitandemile järgnenud kolmikut pidasime võrdseks, kuid Ott Järvela napsas Tiisleri ja Kristjan Kalkuni ees siiski napilt teise koha.

Järgnes tükk tühja maad ja siis finišeerisid paarisrakendina Kristjan Jaak Kangur ja Indrek Petersoo. Need kuus esimest märkisid oma paremusjärjestuses ära kõik hindajad. Teistest eristusid veel Dannar Leitmaa ja Taavi Pailk, ülejäänud kommentaatorid said punkte minimaalselt.

Palusime hindajail kommentaatoreid ka iseloomustada.

Esiduo puhul märgiti positiivsena Kruusi emotsionaalsust ja Vara oskust asjalikult olukordi seletada ning mõlema head huumorisoont ja omavahelist klappi.

«Jutt jookseb, tänu mõlema mehe korralikule eeltööle on see ka pädev, kommentaar on elav ja mis kõige tähtsam – parajalt kilde ning suurepäraseid võrdluseid tuleb ka,» arvab üks hindajaist. «Ning seda loomulikult, mitte punnitatult.»

Teine lisab: «Võibolla mõnikord jääb analüüsist puudu, aga mehed korvavad selle voolava sõnalaadungiga. Mõnikord lausa absurdsed kõnekujundid ning naljad ei tundu kummalisel kombel punnitatuna, vaid sobivad suurepäraselt tervikpuslesse.»

Kolmas täiendab: «Ma valin vahel vaadatavat mängu nende järgi. Ja vahel läheb tuju ära, kui nemad ei kommenteeri. Samas olen väikese kartusega jälginud, ega meestel katus sõitma kipu. Küllap pudeneb kiitust siit ja sealt ning kaugel see eneseimetluski enam! Suurimat ohtu näen selles, et mehed hakkavad mingeid omavahelisi nalju loopima, iseend kõrvalt imetledes, ning unustavad vaataja-kuulaja ja oma tegeliku rolli. Ehk seda ikkagi ei juhtu.»

Seoses esikohapaariga on mainitud Kruusi teist abikommentaatorit Janno Kivisilda: «Kivisild pole nüüd kaua kommenteerinud, aga tema duo Kruusiga oli samuti väga hea, sest Janno tõi Kruusi kõrvale väga head spetsiifilised teadmised, mis ta aga väga lihtsalt edasi andis.»

Teine hindaja arvab, et Kivisild jääb vahel jutuga tempos maha.

Kõva kolmik: Järvela, Kalkun, Tiisler

Ott Järvela puhul on peaaegu üksmeelne hõise, et selle mehega juba igav ei hakka! Diivanile magama ei jääda ka igava mängu korral. Mainitakse soravat juttu, emotsionaalsust, huumorisoont ja seda, et ta «jagab ka matsu».

«Emotsionaalsemat kommentaatorit Eestist vist ei leia,» kõlab üks arvamus. «Kui vanemate juures jalgpalli olen vaadanud, siis ema tavaliselt küsib, kes see seal teises toas karjub. Aga see kõik on hea.»

Teine pakub: «Vahel on seda emotsiooni liiga palju. On nagu emotsioon paljalt emotsiooni pärast. See väsitab. Tahaks, et domineeriks jalgpall, mitte kommentaar.»

Kolmas sobitab Järvelat kaaskommentaatoriga: «Vanasti meeldis tandem Järvela/Koort.»

Kaht ETV tegijat – Kristjan Kalkunit ja Tarmo Tiislerit – näevad hindajad sarnastena ja reportaaži tegemas eelkõige koos asjatundjast paarilisega.

«Kristjan on viimaste aastatega hästi palju arenenud ja teda on tore kuulata,» märgib hindaja. «Zelinski sobib paarilisena talle paremini kui Lemsalu, sest Lemsalu jääb vahel aeglaseks ja sobib paremini stuudiosse. Zelinski on ka väheke elavam tüüp ja Kalkuniga koos on nad väga mõnusad kuulata.»

Kalkuni kohta arvab teine: «Läheb järjest paremaks, on hakanud kuidagi selge sõnaga ja enesekindlamalt kommenteerima. Veel mõni aasta tagasi oli kuidagi kohmetum, aga kogemust on juurde tulnud. Emotsioone jagub, kuigi võiks rohkem olla. Pahatihti ei tundu need emotsioonid loomulikud.»

«Tarmol on raadiost küljes selline huvitav kõnelemisstiil,» arvab üks hindaja. «Kirjeldab hästi ning on otsinud palju huvitavaid fakte ja samuti on jutt elav.»

Teine täiendab: «Paljusid häirib diktsioon, minu arust lisab just värvi juurde. ERRi telekommentaatoritest kõige põnevam kuulata.»

«Kalkuni/Voolaiu või Tiisleri/Voolaiu juures meeldib just Voolaiu kommenteerimine, sest tal on treeneritarkus ehk väga hea mängust arusaamine ühendatud sorava jutuoskusega. Voolaid oskab mänguolukordi hästi lahti seletada ja selgitada. Muidu on paljud treeneripaberitega inimesed küll väga targad, aga pisut suu peale kukkunud. Vanasti meeldis Aavo Sarap sama palju kui praegu Voolaid. Kalkun ja Tiisler on minu hinnangul sellised keskmised – ei midagi erilist, aga suurte kogemustega ja teevad töö korralikult ära.»

Ühtlane nelik: Petersoo, Kangur, Leitmaa, Pailk

Esinelikule järgnevate kommenteerijate puhul visatakse Indrek Petersoole oodatult nina peale, et «liiga palju Bayernit».

«Pole iseenesest paha, aga midagi häirib,» nimetab üks hindaja. «Vahepeal läheb jutuvada mängust kuidagi väga kaugele.»

Teine: «Petersoo on häirivalt enesekindel asjades, mis pole juba põhimõtteliselt kindlad. Liiga vara on temale selge, et meeskonnal see ja see on laul juba lauldud, et asjad on just nii ja mitte teisiti. Talle on sellistel puhkudel nii lihtne vastu vaielda ja mõttes näiteid tuua, et see hakkab mängu jälgimist segama. Tavaliselt on kommentaatorid väga huvitatud, et vaataja ikka kanalile püsima jääks ja pulti ei torgiks, aga Petersoo oma jutuga, et nüüd on kõik selge, ärgitab kanalit vahetama – vaatama midagi, kus ei ole asjad selged ja kus on huvitav. Äkki on ta konkurentide spioon Viasat Sport Balticus?»

Kolmas ei nõustu üldse: «Petersoo räägib okeilt.»

Kuigi Kristjan Jaak Kangur edestas Petersood, panevad hindajad ta võrdlemisi üksmeelselt ühte punti Dannar Leitmaa ja Taavi Pailkiga.

«Võta üht ja viska teist,» kõlab üks hinnang. «Minu jaoks on nad kõik kuidagi samasugused. Leitmaa kirglikkus meeldib, Pailk ja Kangur on veidi rahulikumad, aga kui on näiteks Premier League’i ülekanne tulemas, siis pole mul üldse vahet, kes neist kolmest kommenteerib, on teada, et kõik saavad oma tööga hakkama. Meeldib neid kuulata, aga kui telekanalil oleks rohkem raha, siis soovitaks paare moodustada ja kõik läheks paremaks.»

Teine kiidab Kangurit: «Nooremast generatsioonist parim. Paraku nad kommenteerivad valdavalt üksi. Näiteks meeldis mulle väga ta koostöö Dannariga, kui nad tegid Euroopa liiga finaali. Aga ka Jonas Graubergiga on ta okei.»

Kolmas arvab Kanguri siiski pisut igava olevat.

Neljas Leitmaast: «Jutu poolest oleks ta parem, aga ta tämber ei ole kommentaatorile parim.»

Viies Leitmaast: «Igav.»

Kuues Kanguri/Leitmaa duetist: «Häirib Kanguri pidev väljend «nagu sa ütlesid». Kangur asetab end selles paaris allaheitlikult õpipoisi rolli. Kerkib küsimus, miks tema seal üldse kommenteerib, kui ta ainult Leitmaa juttu takka kiidab? Leitmaa näib ilmselgelt Kanguri lemmikväljendi paistel mõnulevat. See häirib tohutult.»

Seitsmes Pailkist: «Soravalt teeb. Ega midagi ette heita ei ole.»

Tublid abikommentaatorid

Abikommentaatoritele pudenes ka üht-teist arvamust. Indrek Zelinski kohta on arvatud, et «meeldib tema otsekohesus ja mõõdukas küünilisus, utsitab mängijaid ka veidi räpast mängu mängima, kui vaja, ja ütleb, kui talle midagi mängu juures ei meeldi».

«Kristali laused on ka muidu huvitavad, aga ta võiks rohkem rääkida.»

«Pohlak – kui ta mõnd liigamängu või aastalõputurniiri kommenteerinud on, siis olen ülisuure huviga kuulanud, sest ta lihtsalt teab Eesti jalgpalli siseelu nii põhjalikult ja räägib igasugust huvitavat siseinfot või sellist juttu, mida ma varem ei teadnud.»

Üldiselt on hindajad olnud asjatundjatest abikommentaatoritega väga rahul. Oma edetabelit iseloomustab üks hindajaist nii: «Sulaselged viimased – ERRi portaali uued (ja tundmatud) kutid. Täiesti kohutavad! Ei jaga ei jalgpalli ega meistriliigat. Piinlik kuulata. Tõesti väga ränk lati alt läbijooks ERRilt. Seal peaks ikka vähe rangemalt käima see, kes eetrisse pääseb.»

Jalka vanemaid numbreid näeb: http://www.jalgpall.ee/jalka.php

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles