Kaitseminister Jaak Aaviksoo osaleb sõjameeste kokkutulekul Toris

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõjameeste mälestuskirik Tori alevikus oli 22. juunil lipuehtes: Eesti Vabariigi lipu kõrval lehvisid Ameerika Ühendriikide ja NATO lipp.
Eesti sõjameeste mälestuskirik Tori alevikus oli 22. juunil lipuehtes: Eesti Vabariigi lipu kõrval lehvisid Ameerika Ühendriikide ja NATO lipp. Foto: Urmas Luik

Kaitseminister Jaak Aaviksoo osaleb täna pärastlõunal Toris traditsiooniks saanud Eesti sõjameeste kokkutulekul, kus meenutatakse ja tänatakse kõiki Eesti sõjamehi.

Kaitseministrit saadavad Kaitseväe juhataja kohusetäitja Õhuvägede ülem brigaadikindral Valeri Saar ning Kaitseliidu ülem kolonelleitnant Raivo Lumiste.

Kaitseministri sõnul on oluline meenutada kord aastas Eesti Vabariigile vande andnud sõjamehi ning teha seda sealsamas, kus asub ka sõjameeste mälestusele pühendatud kirik.

«On ainult positiivne, kui Eesti sõjameeste kokkutulekust kujuneb järjepidev traditsioon ning sõjameeste mälestuskirikust Toris väärikas koht Eesti vabaduse eest võidelnute kokkutulekuteks. Pole väärilisemat paika kohtumiseks meie sõjameestele, kui varemetest üles kerkinud mälestuskirik. Toris tegutsevate Eesti sõjameeste mälestust au sees hoidvate vabatahtlike initsiatiiv on silmapaistev saavutus ja tuleb igati tunnustada, et nad on võtnud ka kokkutulekute korraldamise oma südameasjaks,» ütles kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Kaitseministri sõnul on Eesti vabadus aare, mille eest on võideldud alates muistsest vabadusvõitlusest, Vabadussõjast ning läbi II maailmasõja võideldakse kuni tänaste rahvusvaheliste sõjaliste missioonideni välja. «Iga Eesti sõdur, kes on andnud vande Eesti Vabariigile, väärib meie lugupidamist ja austust. Tänane kokkutulek on võimalus mälestada tänus kõiki langenuid ja võidelnuid tänaste kaitseväelaste, kaitseliitlaste ja kogu Eesti rahva poolt. Tänased julgeolekuriskid vajavad Eesti sõdureid ka kaugel kodumaast, kus me koos liitlastega seisame oma julgeoleku ja ühiste väärtuste eest, mille käigus oleme paraku kandnud ka ühiseid valusaid kaotusi,» sõnas kaitseminister.

Hiljuti avas kaitseminister koos USA suursaadiku Michael Boldt'i ja president Ilvesega bareljeefi Eesti Vabadussõjas osalenud USA vabatahtlikest Punase Risti ohvitseridele.

Esimene katse eri sõdades ja sõjavägedes sõdinud Eeseti sõjameeste kokkutulekuks tehti 1990. aastal. Kokkutulek pidi toimuma Toris, kuid jäi nõukogude sõjaväe sekkumise tõttu ära.

Esimene samalaadne sõjameeste kokkutuleku korraldamine õnnestus 8. juulil 1991. aastal Tori lähedal Taali mõisas, mille käigus külastati tollal veel varemeis seisnud Tori kirikut. Edaspidi on sõjameeste kokkutulekud korraldatud erinevates kohtades, Toris on need toimunud 1994., 1996. ja 2000. aastal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles