Lääne Elu: Majandusministeerium jättis reederid parvlaevakonkursile kutsumata

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinki laev.
Tallinki laev. Foto: Toomas Huik / Postimees

Kuigi majandusministeerium väidab, et saatis 12 laevafirmale kutsed Väinamere parvlaevakonkursil osalemiseks, pole enamik neist kutset saanud, kirjutab Lääne Elu.

Majandusministeerium teatas juuni lõpus, et saatis kümmekonnale firmale kutse osaleda hankel. Lääne Elu päringu peale saatis ministeerium ka nimekirja kutsutuist, kuhu kuulub 12 reederit ja kaheksa laevaehitajat. Enamik reedereid pole aga kutsest tulla Väinamerele reisijaid ja sõidukeid vedama kuulnudki.

Kutse kättesaamist kinnitasid otseselt TT-Line Saksamaalt, OÜ Kihnu Veeteed ja Lindaliini AS.

Viking Line’i tegevjuhi asetäitja Andreas Remmeri sõnul on info hanke kohta firmas liikunud, kuid kutse kättesaamist ta kinnitada ei saa.

Saaremaa Laevakompanii (SLK) tegevdirektor Tõnis Rihvk märkis, et ka tema pole oma silmaga näinud ministeeriumi kutset hankel osaleda.

Teiste seas ei olnud infot hanke kohta saanud Läänemere suurimad reisilaevafirmad Tallink ja Stena Line. Kolmas suur vedaja, DFDS, puudus üldse adressaatide nimekirjast.

Kutsed polnudki kutsed

Majandusministeerium kuulutas rahvusvahelise hanke Rohuküla–Heltermaa ja Kuivastu–Virtsu parvlaevaliinide teenindamiseks välja 30. juunil. Pakkumuste esitamise tähtaeg on 15. september.

Ministeeriumi avalike suhete peaspetsialisti Maarja Gavronski sõnul saadeti ettevõtjaile teave konkursi kohta e-kirjaga 3. ja 4. juulil. Ometigi ütles näiteks Tallinki esindaja Indrek Raudjalg, et 14. juuli seisuga polnud firma kutset saanud.

Gavronski täpsustas Lääne Elule, et ettevõtjaile saadetud e-kiri kutse konkursil osaleda poelgi mitte kutse riigihangete seaduse mõistes, vaid info konkursi väljakuulutamise kohta.

«Hankel osaleda on võimalik kõigil huvilistel,» märkis ta.

«Info saatsime laevandusettevõtjaile, kellel on vähemalt Virtsu–Kuivastu ja Rohuküla–Heltermaa liini teenindamiseks vajaliku suurusega laevade käitamise kogemus või reisijateveo kogemus. Info saanud laevaehitusettevõtete osas oli kriteerium potentsiaalne huvi ja võimekus hankele vastavate reisiparvlaevade ehitamiseks,» teatas Gavronski.

Kesine huvi

Nimekirjas märgitud parvlaevafirmade huvi Saaremaa ja Hiiumaa liine opereerida on üsna kesine. Kindlalt tulevad osalema vaid riigifirma Tallinna Sadam ja praegune operaator, SLK-le kuuluv OÜ Väinamere Liinid.

«Osaleme kindlasti, sest meil on ainulaadne kogemus pakkuda just seda teenust ja professionaalne personal nii kaldal kui ka laevadel,» ütles Väinamere liinide juhataja Urmas Treiel.

Juuni keskel teatas riigifirma Tallinna Sadam, et ettevõtte nõukogu on andnud juhatusele volitused hankel osalemiseks selleks otstarbeks loodava tütarettevõttega ning vajalike parvlaevade ehituseks või soetamiseks.

«Oleme konkursil osalemisest huvitatud, aga meie firma ei pruugi täita kõiki nõudeid. Võimalik, et me ei hüppa seatud latist üle, mistõttu peame leidma partnerid,» kommenteeris Annely Akkermann, Kihnu Veeteede kaasomanik.

Pärast 1994. aastat, mil Vjatšeslav Leedole kuuluv SLK Väinamere reisijateveo hanke esimest korda võitis, on Kihnu Veeteed olnud ainus firma, kes on suutnud monopolilt mõne liini üle lüüa. 2004. aastast opereerib ettevõte Vormsi liinil.

«Oleme seda hanget vaadanud, aga et seal on tegu peamiselt liinivedudega ning teiste meie põhitegevusaladega nagu kaubandus, toitlustus ja kruiisiturism on osa vähene, siis oleme otsustanud mitte osa võtta,» ütles Andres Remmer Viking Line’ist.

«Neil liinidel on oma spetsiifika, selle valdkonnaga pole me varem kokku puutunud,» märkis Lindaliini tegevjuht Urmas Sardis. «Meie ala on põhiliselt reisijatevedu, seega peaksime hankima juurde kõvasti oskusteavet, ja nii lühikese ajaga ei ole seda võimalik teha.»

Eitava vastuse andis ka Rederi AB Eckerö tegevjuht Björn Blomqvist.

Erik Lewenhaupt Stena grupist tõdes, et Stena Line on küll huvitatud igasugustest ärivõimalustest, kuid firma põhitegevusala on siiski rahvusvaheline laevandus.

Loe pikemalt Lääne Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles