MKM hüppelist kasvu teadus- ja arendustegevuse kulutustes ei oota

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusministeerium.
Majandusministeerium. Foto: Peeter Langovits

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) tänavu hüppelist kasvu teadus- ja arendustegevuse kulutustes ei oota, kuid languse eeldamiseks ka põhjust ei ole ning tõenäoliselt jääb T&A kulude osakaal SKPs sarnaseks paari eelneva aastaga.

Maailma juhtivate äriülikoolide WIPO, INSEAD ja Johnson Cornell University tänavusest innovaatilisusindeksist selgub, et Eesti ettevõtted kulutasid tunamullu teadus- ja arendustegevusele 2008. aastaga võrreldes 127 protsenti rohkem.

Ministeeriumi andmetel panustasid 2012. aastal teadus ja arenduskulude kasvu kõige enam info ja side sektor ning kutse-, teadus- ja tehnikaalane tegevus, kus kulud suurenesid aastaga 74% võrra. Samal ajal töötlevas tööstuse teadus ja arenduskulud vähenesid. Kokku oli üheks suurimaks panustajaks info ja side sektor, kus kulutati 2012. aastal teadus ja arendustegevusele üle 52 miljoni euro. Samuti on oluline T&A tegija Eesti õlitööstus.

«Selle aasta T&A kulutusi on raske prognoosida, kuna hetkel me ei tea ka ettevõtlussektori möödunud aasta kulutusi. Kuigi riigil tänavu märkimisväärse mahuga meetmeid käigus ei ole, mis ettevõtlussektori T&A kulusid oluliselt stimuleeriks, ootame endiselt ettevõtjate enda initsiatiivil põhinevat kasvu. Kindlasti on kasvuks ruumi info ja side sektoris ning samuti erinevates töötleva tööstuse allharudes,» lisas ministeerium oma kommentaaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles