Surmav haigus võib õhu kaudu levida

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MERSist tehtud 3D pilt.
MERSist tehtud 3D pilt. Foto: Wikipedia.org

Tänaseks vähemalt 288 inimelu nõudnud hingamiseteede haiguse MERSi viirusosakesed võivad õhu kaudu levida, näitab Saudi Araabias kaamelilaudast võetud proovide analüüs.

Ajakirjas mBio ilmunud uurimuses oli kirjas, et laut kuulus hukkunud mehele, kelle vereringest oli mitmeid kuid tagasi isoleeritud Lähis-Ida respiratoorse sündroomi (MERSi) viirusosakesi ning kelle neli kaamelit olid sellega samuti nakatunud, vahendab ERRi teadusportaal

Eelnevad uurimistööd olid juhtumiuuringu põhjal kinnitanud, et viirus kandub kaamelitelt inimestele. Nüüd otsustasid aga viroloogid uurida ka toona laudast kogutud õhus leiduvaid osakesi ja suutsid isoleerida proovist viiruse pärilikkusainet.

Leitud DNA kõrvutamine kaamlite ja nende omanikku nakatanud viiruse pärilikkusainega kinnitas, et tegu on tõepoolest sama tüvega. 

Haiguse leviku avastuskohaks peetakse Araabiat ning sealt levis viirus paljudesse teistesse riikidesse. Loe pikemalt ERRi teadusportaalist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles