Seitse viisi, kuidas looduslikul teel umbrohtu hävitada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Umbrohi on soovimatu külaline paljude inimeste aiamaal. Õnneks saab selle vastu võidelda ka looduslike vahenditega ning ilma kemikaale kasutamata.

Seitset nippi, kuidas looduslikul teel umbrohtu hävitada,  vahendab Woman's Day:
 

1) Tõmba need välja – Äärmiselt loogiline lahendus, aga mõnda umbrohtu on väga raske välja tõmmata. Selle lihtsustamiseks kasta umbrohu juures olevat maapinda või kitku umbrohtu peale vihma, kui maapind on pehmem. Kasuta selleks spetsiaalset vahendit, millega saad taime koos juurega välja tõmmata.

2) Kalla umbrohu peale keevat vett – Kalla potitäis kuuma vett otse aias oleva umbrohu peale. Selleks saab isegi kasutada makaronide või kartulite keeduvett.  Keeva veega kokku puutudes närtsib ka kõige tugevam umbrohi paari päevaga.

3) Lämmata umbrohtu – Kata madala kasvuga umbrohi mitme kihi ajalehtedega ning aja möödudes päikesevalguse puudumine hävitab selle.

4) Pane umbrohule soola – Talve lõpus puista aiateedele soola, et vältida kevadel umbrohtu. Soola saab kasutada umbrohu vastu võitlemiseks muruääristel ja muudes kohtades, kuhu muruniidukiga ei pääse. Kuid soola tuleb kasutada ettevaatlikult – aja jooksul võib see maapinda nõrgestada ja selle viljatuks muuta.

5) Organiseeri oma aiamaa – Füüsilised tõkked, nagu murupiirded ja tugiseinad, on pikaajaline lahendus, kuidas hoida umbrohtu eemal.

6) Lase teistel taimedel need hävitada – Aias toimub pidev konkurents ressursside osas ja ainult tugevamad taimed jäävad ellu ja kasvavad. Istuta selliseid lilli ja taimi, mis võtavad ära umbrohu päikesevalguse, vee ja toitained. Sama kehtib ka muru kohta: kui sul on tihe ja tugev muru, siis sul on ka vähem umbrohtu.

7) Kalla peale äädikat – Umbrohu peale äädikat kallates hävib see paari päevaga. See on hea meetod pikkade juurtega umbrohutaimede vastu, mida on raske välja tõmmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles