ELi ja ASEANi välisministrid mõistsid ühiselt Malaisia lennuki allatulistamise hukka

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti välisminister Urmas Paet, Rootsi välisminister Carl Bildt, Poola välisminister Radoslaw Sikorski ja Madalmaade välisminister Frans Timmermans ELi-ASEANi kohtumisel.
Eesti välisminister Urmas Paet, Rootsi välisminister Carl Bildt, Poola välisminister Radoslaw Sikorski ja Madalmaade välisminister Frans Timmermans ELi-ASEANi kohtumisel. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu ja Kagu-Aasia Maade Assotsiatsiooni (ASEAN) välisministrid tegid täna Brüsselis ühisavalduse, milles mõistsid tugevalt hukka Malaisia reisilennuki allalaskmise.

Välisminister Urmas Paeti sõnul leidsid välisministrid, et rahvusvahelistele ekspertidele, OSCE erimissiooni vaatlejatele ja kõikidele teistele asjaga seotud rahvusvahelistele organisatsioonidele tuleb tagada juurdepääs katastroofipaigale ja kindlustada nende julgeolek, teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

«Kohapealsed relvastatud rühmitused peavad hoiduma igasugusest asitõendite varjamisest ning rahvusvahelistel ekspertidel peab olema turvaline õnnetuspaigal tööd teha,» ütles Paet «Samuti tuleb tagada, et hukkunutega käitutakse väärikalt ja et nad jõuaksid oma lähedaste juurde. Jätkata tuleb ka hukkunute otsinguid, kuni kõik on leitud,» lisas ta.

ELi ja Kagu-Aasia välisministrid rääkisid kokkusaamisel Euroopa Liidu ning Kagu-Aasia riikide koostööst ja partnerlusest, regionaalsetest arengutest ning rahvusvahelistel teemadel.

Välisminister Urmas Paet ütles oma kõnes, et üks valdkond piirkondade vahelises koostöös võiks olla ka e-lahendused ja e-teenused. «Eesti on hea näide sellest, kuidas e-lahendused aitavad kaasa riigi kiirele arengule. Meie e-Riigi Akadeemia on tänaseks töötanud teiste hulgas mitmete ASEANi piirkonna maadega, kes soovivad Eestile sarnaseid e-lahendusi kasutusele võtta,» lisas Paet. «Peaksime veel rohkem ära kasutama digitaalse tehnoloogia võimalusi, mis ei tunne riigipiire ja on seetõttu suurepäraseks koostööd valdkonnaks.»

Paeti sõnul räägitakse küll Euroopa Liidu siseselt digitaalse ühisturu olulisusest, kuid EL saaks sellesuunalist koostööd tihendada ka teistes piirkondades, kaasaarvatud ASEANi riikides.

ASEANi kuuluvad Tai, Indoneesia, Singapur, Filipiinid, Malaisia, Brunei, Vietnam, Laos, Birma/Myanmar ja Kambodža.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles