Bulgaaria tehnokraadist peaminister astus tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaaria peaminister Plamen Orešarski
Bulgaaria peaminister Plamen Orešarski Foto: SCANPIX

Bulgaaria tehnokraadist peaminister Plamen Orešarski astus kolmapäeval oodatult tagasi, jättes oma järeltulijale lahendamiseks riigi rängima panganduskriisi alates 1990. aastatest.

Orešarski tagasiastumine sillutab teed ajutise valitsuse võimuletulekule augustis ning ennetähtaegsete üldvalimiste korraldamisele 5. oktoobril.

Vaid natuke rohkem kui aasta võimul olnud Orešarski valitsus otsustas lahkuda pärast sotsialistide kehva tulemust maikuus aset leidnud Euroopa Parlamendi valimistel.

Euroopa Liidu vaeseima riigi krediidireitingut langetati taas juunis ja katsed lonkavat majandust tõhusamaks muuta pole senini kuigipalju vilja kandnud.

Vasakpoolne vähemusvalitsus tuli võimule 2013. aasta mais. Hiljuti loobus võimuliitu toetamast türgi vähemuse erakond MRF, mil on valitsusega lahkarvamusel Venemaa edendatud gaasijuhtme South Stream suhtes.

Peale poliitilise kriisi valitseb segadus Bulgaaria pangandussüsteemis.

Orešarski ametiaega varjutasid ka meeleavaldused, kus protestiti korruptsiooni vastu ja tulvad, mis tabasid Musta mere äärset suvituslinna Varnat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles