Ida-Ukraina separatistide juht Reutersile: meil oli Buk-õhutõrjesüsteem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Khodakovski
Aleksander Khodakovski Foto: SCANPIX

Ida-Ukraina Donetski separatistide üks juhte olevat tunnistanud uudisteagentuurile Reuters, et nende käes oli lühiajaliselt Buk-õhutõrjesüsteem.

Aleksander Khodakovski sõnas esmalt, et nad said selle Venemaalt, kuid siis võttis oma sõnad tagasi, edastab The Guardian.

Kiievi võimude ja lääneriikide arvates kasutasid separatistid seda relva 17. juulil Ida-Ukrainas Malaisia reisilennuki Boeing 777 hävitamiseks.

Donetski Vostoki pataljoni juhi Khodakovski teatel said nad relvasüsteemi Venemaalt. Meediaallikate sõnul oli see esmakordne, et juhtivseparatist midagi sellist tunnistas.

«Teadsin sellest Bukist. Arvan, et nüüdseks on see Venemaal tagasi. Sain selle kasutamisest teada siis, kui tuli ka uudis reisilennuki tragöödiast. Arvata võib, et see viidi jälgede peitmiseks tagasi,» teatas Khodakovski uudisteagentuurile Reuters.

Venemaa uudisteagentuuride teatel ei olevat Khodakovski midagi sellist öelnud.

Venemaa julgeoleku kontrolli alla olev uudistekanal Life News edastas, et lääne meedia tõlgendas separatistide juhi sõnu valesti ning tegemist oli Kohodakovsi poolt välja pakutud spekulatsiooniga.

Khodakovski olevat öelnud, et separatistidel ei ole ega ole ka kunagi olnud Venemaalt pärinevat Buk-õhutõrjesüsteemi.

Teised Ida-Ukraina separatistide juhid on eitanud sellise relva kasutamist. USA luure tehtud satelliitfotode kohaselt olevat enne lennukatastroofi Ukraina-Venemaa piiril näha manööverdavat õhutõrjesüsteemi.

Poliitikaasjatundjate sõnul ei ole separatistide seas üksmeelt ning Khodakovski ei ole enam Donetski separatistide peamise juhi Igor Strelkovi soosingus.

Khodakovski olevat hiljem öelnud, et separatistid olevat hõivatud Ukraina sõjaväebaasidest saanud mitu Buki, kuid mitte ükski neist ei olnud töökorras.

«Ma ei kinnita ega lükka ümber, et Venemaa andis need. Kui meil oleks Buki vaja, siis saaksime selle. Samas ei kasutaks me seda kunagi selle vastu, mis ei ole ohuks. Buki kasutaksime vaid siis, kui satume õhurünnaku alla. Kaitseme sellega tsiviilelanikke,» teatas Khodakovski Reutersile.

Malaysia Airlinesi lennuõnnetuses hukkunute surnukehad toimetati rongiga Harkivisse ning sealt edasi viiakse lennukitega Hollandisse identifitseerimiseks.

Separatistide sõnul panid nad rongile 282 inimese surnukehad, Hollandi võimude arvates vähem.

OSCE vaatlejate sõnul oli selle nädala alguses lennuõnnetuspaigas näha veel laipu ja inimjäänuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles