Venemaa loobub Ukraina laevatehases pooleli olevast raketiristlejast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmi poolsaarel tähistatakse täna Vene mereväe päeva.
Krimmi poolsaarel tähistatakse täna Vene mereväe päeva. Foto: SCANPIX

Venemaa ei hakka Ukrainalt välja ostma Mõkolaivi laevaehitustehases pooleli olevat raketiristlejat.

Venemaa valitsuse sõjatööstuskomisjoni esindaja sõnul projekt 1164 Vene sõjalaevastikule enam huvi ei paku ja läbirääkimisi raketiristleja (mis esialgu kandis nime Ukraina) väljaostmise üle kavas ei ole.

«Ukraina pool lasi omal ajal käest võimaluse see valmis tegemata laev üsna korraliku summa eest maha müüa. Nüüd ei ole seda 30 aasta eest alustatud ristlejat meile enam vaja,» ütles ta.

Mullu septembris öeldi sõjatööstuskompleksist Interfaxile, et alus ehitatakse Vene laevastiku huvides valmis enne 2013. aasta lõppu. Moskva pakkus siis selle eest miljard dollarit.

Moskva sõnul pidas Venemaa kaitseministeerium ristleja väljaostmise üle kõnelusi ajal, mil laevastik vajas teravalt uuendamist, ent nüüd on olukord muutunud ja Venemaa enda laevaehitusprogramm jätkusuutlik.

Pooleli oleva laeva ülalpidamiseks kulub Ukraina eelarvest igal aastal kuus miljonit grivnat (380 000 eurot). Tehase andmeil on see valmis 95 protsendi ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles