Suguvõsa loo kirjutamine andis võimaluse lunastada võlg

, Laupa põhikooli direktor, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on 1937. aastast. Urve Buschmann sõnab, et tema mälestustes on see «silku tooma» pilt. «Võib ju olla, et sõitsimegi Mäemati (st emapoolsete vanemate) külapoodi. Vasakult siis ema Beate, mina ja teenija Meeta,» lausub ta. Pilt kaunistab ka raamatu esikaant.
Foto on 1937. aastast. Urve Buschmann sõnab, et tema mälestustes on see «silku tooma» pilt. «Võib ju olla, et sõitsimegi Mäemati (st emapoolsete vanemate) külapoodi. Vasakult siis ema Beate, mina ja teenija Meeta,» lausub ta. Pilt kaunistab ka raamatu esikaant. Foto: Richard Viidalepp

Järvamaa juurtega tallinlanna Urve Buschmann kirjutas oma suguvõsa loo raamatuks. Lisaks vahendab «Minevikku minemine» aastate 1941–1949 sündmusi Eestis ning dokumenteerib kirjade kaudu Arvi Viidalepa Siberi-aastaid.

Paide valla Nurmsi külast pärit Viidebaumide-Viidaleppade suguvõsa on kindlasti järvakatele teada mitmegi värvika tegelase kaudu: folklorist Richard Viidalepp; maalikunstnik Ants Viidalepp, kelle kujutatud kreisilinna Paide kunagisi tuntud tegelasi näeb nii Järvamaa muuseumis kui ka Paide vallitornis; samasse sugupuusse kuulub ka endine kultuuriminister ja riigikogulane, Eesti kunstiakadeemia rektor Signe Kivi ning veel teisigi üle Eesti või siis Järvamaal teada-tuntud mehi ja naisi.

Urve Buschmann – esimesele vennatütar, teisele onutütar, kolmandale ema – sõnas kümme aastat tagasi Järva Teatajale antud intervjuus (3. jaanuar 2004, «Lapsepõlvekodu kumab laugude all»), et tal on koduküla Nurmsi ees võlgu, mis tuleb lunastada. Kuid ikka veel ei lase töötegemine huvialadele pühenduda, tõdes toona 69aastane Buschmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles