Video: Javelini tankitõrjeraketid tabasid sihtmärki

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kaitseväe keskpolügoonil tankitõrjeraketisüsteemi Javelin näidislaskmisel tabasid kõik kolm lastud raketti sihtmärki. 

Kaitseminister Sven Mikseri sõnul on kaitseväe tankitõrjevõime arendamine riigikaitse pikaajalise arengukava kolme olulisema prioriteedi seas jalaväe kahingumasinate ja iseliikuvate suurtükkide hankimise kõrval.

"Oleme oma USA liitlastega alustanud läbirääkimisi täna demonstreeritud tankitõrjeraketisüsteemi Javelin ostmiseks ning loodetavasti jõuame konkreetse hankelepinguni juba käesoleval aastal," ütles Mikser.

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrase sõnul saavad hangitava tsüsteemi alase väljaõppe nii tankitõrjeüksustes teenivad ajateenijad kui kaitseliitlased. "Kümne aasta jooksul, mil oleme harjutanud teise põlvkonna Milani süsteemiga, on kaitseväe lahinguvõime märkimisväärselt tõusnud," ütles kaiteväe juhataja, kelle sõnul on kaitseväelastel praegu piisavalt oskusi ja kogemusi kolmanda põlvkonna tankitõrjesüsteemidega tegutsemiseks.

Tankitõrje raketisüsteeme kasutavate allüksuste väljaõpet viiakse praegu läbi Viru pataljonis ja Scoutspataljonis. "Kaitseväelase jaoks on kõige olulisem, et rakett suudab tabada sihtmärki ka pealtpoolt, mis on soomusmasinatel vähem kaitstud. Seetõttu suudab raketisüsteem hävitada pea kõik teada olevad soomusmasinad," ütles kaitseväe taktika õppetooli lektor major Tõnis Metjer. "Javelini eeliseks on lihtsus ja kasutajasõbralikkus, ta viib kaitseväe tankitõrjevõime täiesti uuele tasemel andes sõduritele lahinguväljal oluliselt enam tegevusvabadust."

Tankitõrjeraketisüsteem Javelin on alates 1990. aastate keskpaigast USA ja paljude teiste riikide relvastuses. Tegemist on nn "lase-ja-unusta" süsteemiga, st rakett lukustub pärast väljatulistamist automaatselt sihtmärgile ning sihtur ei pea raketti kuni tabamuseni sihikul hoidma, mis suurendab kaitseväelaste ohutust lahinguväljal.

Hangitavate seadmete suurusjärk on 80, pakutava seas on ka väljaõppesimulaatorid.

Javeline on edukalt kasutatud nii 2003. aasta Iraagi sõjas Iraagi soomusmasinate vastu kui ka hiljem Afganistani mässulistevastases võitluses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles