Balti riigid ja Poola moodustavad seakatku tõkestamiseks ühiskomisjoni

Madis Järvekülg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Ivari Padar
Põllumajandusminister Ivari Padar Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tänasel kohtumisel Vilniuses otsustasid Balti riikide põllumajandusministrid ning Poola Veterinaar- ja toiduameti juht seakatku leviku tõkestamiseks operatiivse ühiskomisjoni luua.

«Meil on terve rida aspekte, mis selle komisjoni juurde käib. Kas või see, et milline on metssigade käitumine, liikumisskeemid, millised võimalused on meie tootjatel, kes väikestes farmides sigu peavad. Kas seakasvatuse lõpetamisel valiksid nad mingi muu põllumajandusprofiili? Hästi palju teemasid on üleval,» selgitas põllumajandusminister Ivari Padar Postimehele.

Lisaks pöördub nelja riigi ühiskomisjon Euroopa Komisjoni poole, et seakatku tõkestamiseks Euroopa Liidult abi saada. «Väga oluline on küsida Euroopa Komisjonilt seakatku likvideerimiseks kuni sajaprotsendilist katet. See on ka Euroopa suur mure, et see haigus siit edasi ei läheks,» rääkis Padar.

Komisjoni peaks Padari sõnul kindlasti kaasama ka Valgevene ja Venemaa. «Aga nende kahe riigiga on suhteliselt keeruline asju ajada,» kommenteeris ta.

Seakatk on liikunud Lätti Valgevenest, kuid samas on Balti riikidel Padari sõnul väga vähe informatsiooni, milline on praegu tegelik olukord Valgevenes.

Et Eestist kümne kilomeetri kauguselt on leitud nakatunud farm, siis on Padari sõnul vägagi tõenäoline, et nakatunud metssead on jõudnud ka üle piiri Eestisse. Veterinaar- ja toiduamet kehtestas Läti haiguskoldest 40 kilomeetri kaugusele ulatuva puhvertsooni. Sellesse tsooni jääb terve Valgamaa, Karksi vald Viljandimaal ja veel neli Võrumaa valda, mis piirnevad Valgamaaga. Lisaks on sigade väljas pidamine kategooriliselt keelatud.

«Mida me veel teha saame on järjest analüüsida kõiki neid juhtumeid, mis on juba olnud. Kuidas sai nakatuda Leedu kõige moodsam sigala, kus 19 000 siga tapeti?» sõnas Padar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles