Urmas Paet: ÜRO rahuvalvevõimekusel on piirid

Madis Järvekülg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Toomas Tatar / Postimees

ÜRO julgeolekunõukogu istungil kõnelenud välisminister Urmas Paet ütles, et ÜRO rahuvalve on oluline julgeolekutagatis miljonitele inimestele, kuid sellel on piirid.

Välisministeeriumi pressiteate järgi on Paeti sõnul arusaadav, et ka ÜRO rahuvalvevõimekusel on piirid ning tegeletakse esmajoones kõige raskemate konfliktidega. «Kui regionaalsed organisatsioonid võtavad osa vastutusest endale, saab vähendada ka ÜRO liigset koormat,» ütles Paet ja lisas, et regionaalsed organisatsioonid suudavad tihti paremini ka konflikte ennetada.

«Eesti on panustanud ÜRO rahuvalvesse 1995. aastast alates. Sellest ajast on iga päev mõni Eesti rahuvalvaja, politseinik või ekspert olnud rahutagamismissioonil," lausus Paet. «Sel kevadel alustasid Eesti sõdurid esmakordselt rahuvalvet Aafrikas - Kesk-Aafrika Vabariigis, kus meie jalaväekompanii osaleb Euroopa Liidu missiooni koosseisus,» rääkis ta.

Rahuvalveoperatsioonidel osalemisega soovib Eesti Paeti sõnul ennekõike kaitsta tsiviilisikuid ja vähendada pingeid erinevates konfliktiolukordades. «Aga samuti on selge, et kõik pingelised ja ebastabiilsed olukorrad ning konfliktisituatsioonid - nii lähedal kui kaugel - mõjutavad ühel hetkel ka meid,» rõhutas ta.

Rääkides ÜRO rahuvalve maksumusest ütles Paet, et missioonideks vajalik summa on aasta-aastalt kasvanud. «Praeguseks on see summa aastas üle 8 miljardi USA dollari, mis nõuab liikmesriikidelt märkimisväärset panust,» lausus Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles