Ettevõtlus teeb eestlased aasta-aastalt rikkamaks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kuigi Eesti majandus­kasv on viimasel aastal olnud närune – alates selle aasta esi­mesest kvar­ta­list lausa miinu­ses –, siis kodu­maja­pida­mis­te finants­vara on kasva­nud aas­taga üsna korralikult.

Eesti Panga andmetel kasvas kodu­maja­pidamiste finants­vara esimeses kvartalis 10 prot­senti 20,3 miljardi euroni. Sta­tis­tika­ameti andme­tel elab Eestis 600 000 leib­konda, mis teeb vara suuru­seks 33 818 eu­rot pere kohta.

Ettevõtlikkus tõusuteel

Vara väärtuse kasvul on mitu põhjust, neist ehk üks olulise­maid maja­pida­miste osa­luse kasv Eestis regist­reeritud ette­võtete akt­sia­kapitalis.

«Valdava osa finants­varade mahust ja viimas­te aas­tate kas­vust on andnud maja­pi­da­mis­te osalus Eestis regist­reeritud ette­võtete oma­kapitalis,» ütles Eesti Panga finants­sta­biil­su­se osa­kon­na juha­taja ase­täitja Jana Kask. «Oma­kapitali­inves­teerin­gute suhte­li­selt suurt panust nii maja­pida­mis­te kui ka ette­võte­te fi­nants­vara­de kasvus on toetanud ette­võtete hea kasum­likkus – oma­kapitali väärtust mõjutav kasum kasvas sta­tis­tika­ameti and­metel esime­ses kvar­talis aasta võrdluses 10 protsenti.»

Buumi ajal ning pärast finants­kriisi on kodumaiste ettevõtete arv kasvanud märkimisväärselt. Kui 2005. aastal oli statistika­ameti andmeil Eestis 44 000 ette­võtet, siis 2012. aastal pea­aegu 70 000. Kodu­maja­pida­mis­tele kulu­vate ette­võtete väärtuseks hindab kesk­pank 11,6 miljar­dit eurot, mis moodus­tab üle poole – täpse­malt 57 prot­senti – kodu­maja­pida­mis­te vara väär­tu­sest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles