Varakad taas vingeima jahi jahil

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katari emiiri superjaht Tallinna sadamas
Katari emiiri superjaht Tallinna sadamas Foto: Karli Saul/SCANPIX

Superrikkad suunduvad taas sinavatele vetele: luksjahtide müük püstitab kriisijärgse ajastu rekordeid.

Superjahid, vähemalt 24 meetrit pikad lõbusõiduvahendid, on olnud «luksusmaailma» kõige aeglasemad taastujad pärast 2008. aastal puhkenud kriisi.

Viimase 18 kuuga on miljardäride poolne nõudlus kosunud, kirjutab Financial Times – ka seetõttu, et müüjad on hinna küsimisel kainenenud.

Tänavu merele läinud luksjahtide seas on pikim 140-meetrine Victory, mille ehitas Itaalia firma Fincantieri. Maailma kõigi aegade megajahtide edetabelis on antud alus üheksandal kohal.

Victoryl on seitse tekki ning temas peituvat suisa kaheksa basseini pikkusega kuni 8 meetrit. Ei puudu ka veega täidetav «sisesadam», kust väljub ja kuhu naaseb reisijaid randa ja tagasi sõidutav paadike.

«Ostjad on nüüd mõistlikumad... inimesed ei aja taga niivõrd pikimat, kuivõrd kvaliteetseimat jahti,» kiidab kogenud jahimüüja Cris Cesil-Wright.

Financial Times peab aga vajalikuks selgitada, et keskmine superjaht maksab ikkagi üle 150 miljoni dollari.

Tänavu esimese poolaastaga on müüdud 221 superjahti, mis on ligi kolmandiku võrra enam kui mullu samal ajal. Turg käis põhjas ära aastal 2009 mil osteti vaid 74 jahti – tänase seisuga on tõusuprotsent seega 66.

Kes neid jahte siis ostavad? Peamiselt ameeriklased. Eurooplased ei ole veel turule naasenud ning venelastest jahisõprade read on Ukraina sündmuste keeristes kõvasti hõrenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles