Juulis sündis tavapärasest rohkem lapsi

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juulikuus sündis kolmes haiglas kokku 962 last.
Juulikuus sündis kolmes haiglas kokku 962 last. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Juulikuus sündis nii Ida-Tallinna keskhaiglas, Pelgulinna sünnitusmajas kui ka Tartu Ülikooli kliinikumis rohkem lapsi kui eelmisel aastal samal ajal, kokku 962 last.

Ida-Tallinna keskhaiglas sündis kokku 397 last ning see on ka selle aasta kõige suurem sündide arv ühes kuus selles haiglas. Neist 212 olid poisid ja 185 tüdrukud. Ka kaksikuid sündis palju – lausa 11 paari, mis on keskhaigla andmetel tavapärasest palju suurem arv. «Mitmike sünd on topeltrõõm, kuid ka topeltvastutus,» lausus ämmaemandusjuht Vivian Arusaar.

Küsimusele, kas kaksikuid sünnib tavapärasest rohkem kunstliku viljastamise tõttu, vastas Arusaar, et nii see ei ole. «Tahaksin ümber lükata üsna levinud müüdi ja eksiarvamuse, et mitmike sünnid oleks justkui seoses kunstliku viljastamisega,» lausus ämmaemandusjuht.

Arusaare sõnul on üldiselt kogu maailma trendid liikumas selle suunas, et ka kunstliku viljastamise tulemusel oleks oodata vaid ühe lapse sünd. «Seda just seepärast, et ennetada mitmeid mitmike sünniga seotud tüsistusi, näiteks enneaegset sünnitust ja enneaegsete vastsündinute ravi.»

Poisse sündis kõigis kolmes haiglas rohkem kui tüdrukuid ning selle kohta ütles Arusaar, et pikaajaline statistika näitab, et läbi aastate ja sajandite on alati veidi enam poisse sündinud. «Seda on püütud seletada poisslaste ja meeste aktiivsema ja vähem alalhoidliku elustiiliga.»

Ka Tartu Ülikooli kliinikumis sündis juulikuus tavapärasest rohkem lapsi. Vanemämmaemand Sirje Kõvermägi ütles, et kliinikumis sündis eelmisel kuul kokku 242 last. «Kui ma nüüd õigesti mäletan, siis on see vist selle aasta rekord ka,» sõnas Kõvermägi.

Poisslapsi sündis Tartus samuti veidi rohkem – 123, sealsamas tüdrukuid sündis juulikuus 119. «Kaksikuid oli kuus paari, mis on üsna tavapärane, enamasti sünnib muidugi kaks-kolm paari, aga sel korral lausa kuus,» rääkis vanemämmaemand.

Pelgulinna sünnitusmajas sündis eelmisel kuul 323 last. Neist 178 olid poisid ja 145 tüdrukud. Sünnitusosakonna ämmaemandusjuht Liis Jõgis lisas, et kaksikuid sündis juulikuus neli paari, sama palju kui eelmisel aastal samal ajal.

Sündide arv juulikuus

Sündide arv

Ida-Tallinna keskhaigla

Tartu Ülikooli kliinikum

Pelgulinna sünnitusmaja

Juuli 2013

336

232

307

Juuli 2014

397

242

323

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles