Neeme Suur: kooseluseaduse toetajate hulk on ootuspärane

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Suur
Neeme Suur Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Kooseluseaduse eelnõu üks algatajatest, riigikogu õiguskomisjoni esimehe Neeme Suure (SDE) hinnangul on ERRi tellitud uuringu tulemusena selgunud tõik, et seadust ei toeta üle poole Eesti elanikest küllaltki ootuspärane, sest avalikus diskussioonis on esile tõusnud vaid elanikkonna suhtumine samasooliste paaride kooselusse, mis on vaid väike osa kogu seaduse tuumast.

Ühiskonnas palju vaidlusi ja vastukaja tekitanud kooseluseadust toetab 34 protsenti ning selle vastu on 58 protsenti Eesti elanikest, selgus ERRi uudistetoimetuse tellitud TNS Emori üle-eestilisest 555 vastajaga küsitlusest, vahendab rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Eelnõu üks vedajatest, sotsiaaldemokraat Neeme Suur ütles Postimehele, et selline tulemus teda ei üllata kahel põhjusel: niivõrd väikese küsitluse puhul võib eksimisprotsent küllaltki suur olla ning teiseks, avalikult on suurema tähelepanu osaks saanud vaid osa kogu seadusest.

«Avalikus diskussioonis on fookusesse ju tegelikult kerkinud elanikkonna suhtumine samasoolistesse paaridesse, mitte nii väga kooseluseaduse muud aspektid,» ütles ta. Suur tõi välja, et seda arvestades on tulemus normaalne, ning juhtis tähelepanu, et loogiline on ka kooseluseaduse suurem toetus nooremate vastajate ning väiksem toetus vanema vastajaskonna hulgas. Madalat toetusprotsenti venekeelse elanikkonna hulgas võib tema sõnul selgitada muuhulgas sellega, et venekeelne elanikkond on juba oma hoiakutelt konservatiivsem.

Kui me vaatame toetusprotsenti noorte hulgas, siis me võime ju öelda, et see on tulevikku suunatud eelnõu

Õiguskomisjoni esimehe sõnul tuleb teha tööd selle nimel, et selgitada ka kooseluseaduse muid aspekte. Nii toimub augusti lõpus arvamusseminar, kus teadlased, notarid ja juristid vaagivad abielu kui institutsiooni erinevaid tahke. «Kui jääb kõlama see, et üks grupp inimesi on samasooliste kooselu poolt ja teine vastu, siis me võime saada väära pildi ühiskonnast,» rääkis ta.

Suure sõnul tuleb tegeleda ka seaduse üle toimuva diskussiooni elushoidmisega. «Kui me vaatame toetusprotsenti noorte hulgas, siis me võime ju öelda, et see on tulevikku suunatud eelnõu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles