Arst soovitab: kuidas hoida hemoglobiinitase normi piires

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad sisaldavad rauda, mis aitab hemoglobiinitaset hoida.
Maasikad sisaldavad rauda, mis aitab hemoglobiinitaset hoida. Foto: Ants Liigus

Eelmisel nädalal tuli verekeskusel madala hemoglobiinitaseme pärast tagasi saata ligi viiendik verd loovutada soovinud inimestest. 

Seetõttu jagas verekeskuse arst Gulara Khanirzajeva Doonorid ja sõbrad sotsiaalmeedia kontol nõuandeid, kuidas oma hemoglobiinitase normi piires hoida.

Khanirzajeva sõnul algab kõik vaheldusrikkast toitumisest. «Tarbida tuleks rohkem rauarikast toitu,» ütles arst soovituseks ning rääkis, et lisaks punasele lihale ja maksatoodetele on rauarikkad ka näiteks maasikad, tomatid, rohelised köögiviljad, aprikoosid ja virsikud. «Soovitaks ka nõgeseteed juua,» lisas ta veel.

Hemoglobiin võib langeda, kui tarbida suures koguses vedelikke. Seepärast soovitab arst tarbida enne verevõttu vedelikke tavapäraselt ning pärast loovutamist juua vett või mahla rohkem kui harjunud ollakse.

Kuuma ilmaga verd loovutades soovitab tohter varuda verekeskuse külastamiseks veidi rohkem aega. Vereloovutamise ruumides töötavad konditsioneerid, ruumid on jahedad ja oleks hea, kui doonorid pärast vereloovutust ei kiirustaks välja palava ilma kätte. 

Hetkel on verevarud paljude veregruppide osas minimaalses seisus ning verekeskus ootab väga kõiki häid inimesi verd loovutama. Lisainfo www.verekeskus.ee  ja Facebookis fännilehel «Doonorid ja Sõbrad». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles