Pärnu rannas heisati sinivetikate tõttu punane lipp

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu rannas heisati sinivetikate tõttu punane lipp.
Pärnu rannas heisati sinivetikate tõttu punane lipp. Foto: Urmas Luik

Pärnu randades on hakanud arenema sinivetikad, kuid eelkõige tuleb neid tähele panna rannas ja kaldaäärsetes madalates lompides. Võimalikust ohust teavitab Pärnus rannalisi punane lipp. Kuigi suplusvees tervisele ohtlikke vetikaid tuvastatud pole, võib olukord sõltuvalt tuule suunast muutuda. Täpsemat infot tasub küsida rannavalvurite käest kohapeal.

Pärnu ranna suplusvesi on suures osas puhas, sest väikesed loomakesed, nagu näiteks kirpvähid, toituvad vetikatest ja takistavad nende arengut. Tervisele ohtlikke vetikaid on leitud märjas liivas ja kaldaäärsetes lompides, teatas Pärnus rannavalvet teostav G4S Eesti.

Pärnu linnavalitsus soovitab seetõttu väikestel lastel rannas olles märjas liivas ja madalas vees mitte mängida. Et väikestel lastel on komme kõiki asju suhu toppida ja sinivetikad tekitavad tervisehädasid just suukaudsel kokkupuutel, on pisikesed lapsed kõige ohustatum rühm. Vetikad võivad tekitada löövet ja kärnasid. Samuti tuleb jälgida, et koduloomad rannas madalatest lompidest vett ei jooks.

Sinivetikad on rannas tuvastatavad, kui tõmmata märjal liival käe või jalaga triipe. Kui selle tagajärjel läheb jälg siniseks, leidub seal vetikaid. Vetikaid näeb ka palja silmaga selgelt siniste kogumikena mõne loigu põhjas või liivas.

Veetemperatuur oli Pärnu rannas täna kella 11 seisuga 18 kraadi ja sellise temperatuuriga lehvib rannas tavaliselt kollane lipp. Vetikate tõttu on masti tõmmatud punane lipp. Kui supleja kahtleb, mida konkreetne lipu värv rannas tähendab, tasub küsida rannavalvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles