Iga leid teeb meele rõõmsaks

Merilyn Säde
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maidla matuseala väljakaevamistöid on tehtud üle 2000 ruutmeetri suurusel alal, millele lisandus tänavu leitud puutumata ala.
Maidla matuseala väljakaevamistöid on tehtud üle 2000 ruutmeetri suurusel alal, millele lisandus tänavu leitud puutumata ala. Foto: Jaanus Lensment

Juuni lõpust alates käivad Raplamaal Märjamaa vallas asuvas Maidla külas matuseala väljakaevamised, kust on praeguseks leitud juba ligikaudu 700 eset.

Väljakaevamiste paik asub põldude ja heinamaade vahel, kus nii mõnelgi pool laiutavad juba päikesekollased heinapallid. Lõõskava päikese käes põlvitavad vabatahtlikud, kes kaevavad väikeste kühvlitega ettevaatlikult ja asetavad mulda labidataolisele alusele. Seejärel viiakse mullahunnik suure puust jalgade peal seisva sõela juurde, kallatakse labidas tühjaks ja asutakse sõeluma.

Sõelumine tekitab esialgu üsna suure musta värvi tolmupilve. Üsna pea tulevad sealt nähtavale eri värvi kivid ja väikesed nööbisuurused luutükid ning mõnikord ka savinõu osad. Kui aga väga veab, võib mulla seest leida ka ehete ja muude esemete tükke, ning see teeb arheoloogid ja vabatahtlikud väga rõõmsaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles