NORAD: Vene pommituslennukid testisid USA õhukaitsetsooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene pommituslennuk TU-95 ehk Bear.
Vene pommituslennuk TU-95 ehk Bear. Foto: SCANPIX

Venemaa pommituslennukid katsetasid Ameerika Ühendriikide õhujõudude valmisolekut riigi loodeosas, kirjutavad erinevad võrguväljaanded.

Uudisteportaali Fox News andmetel leidsid õhukaitsetsooni n-ö kontrollimised aset viimase kümne päeva jooksul, tehes seda 16 korda.

Vene lennukite tegevust uurima läinud USA hävitajad tuvastasid, et tegemist oli strateegiliste tuumarelvade kandmiseks sobivate TU-95 pommituslennukitega. Vähemalt üks kord märgati ka luureülesannete täitmiseks sobivat IL-20.

Põhja-Ameerika õhukaitsekeskus (NORAD) kinnitas meedias esitatud väidete paikapidavust. «Viimastel päevadel on NORAD märganud Vene lennukite tegutsemist Ameerika Ühendriikide õhukaitsetsoonis ja selle ümbruses,» rääkis eile NORADi pressiesindaja Beth Smith.     

NORADi kinnitusel lendasid Vene lennukid USA õhukaitsetsooni sisse Alaska osariigis, üks intsidentidest leidis aset ka Kanada õhukaitsetsoonis.

Smith tunnistas, et Vene pommituslennukite tegevus tekitas NORADis elevust, kuid otsest põhjust konfliktiks polnud.  

Mõned Ühendriikide ametnikud suhtuvad Vene pommituslennukite tegevusse USA õhukaitsetsoonis murelikumalt kui NORAD.

Pommitajate tiirutamist Alaska ja Kanada lähistel peetakse märgiks külma sõja aegse raudse eesriide ülesriputamiseks Venemaa ja Ühendriikide vahele.

«Need pole üksnes treeninglennud. Venelased kontrollivad meie õhutõrje ja käsuliini toimivust,» rääkis nimetuks jääda soovinud ametnik.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles