Tuul puhus sooja vee mõneks ajaks Piritalt minema

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita rand
Pirita rand Foto: Erik Prozes

Kui ilmateenistuse andmetel veel esmaspäeval ja teisipäeval jäi Pirita veetemperatuur 21 ja 23 kraadi vahele, siis viimastel päevadel on see idatuulte tõttu langenud 15 kraadini.

TTÜ Meresüsteemide Instituudi okeanograafia professori Jüri Elkeni sõnul on tegemist sügava vee ülestõusmise ehk süvaveekerkega. «See peaks olema kogu Soome lahe Eesti rannikul. Kui ilmateenistuse andmeid vaadata, siis Loksal ja Kundas on enam-vähem sama nagu Piritalgi. Põhjus on, et idatuuled lükkavad pinnakihi vee tuulesuunast 90 kraadi paremale ehk rannast eemale ja külm vesi tuleb alt asemele,» selgitas Elken.

Elken lisas, et normaalne olukord taastub, kui tuul pöördub. «Jutt on paarist päevast, kui domineeriv tuulesuund muutub. Ei saa võtta hetkelist tuulesuunda, sest tuul ka pendeldab. Jutt on aga poole päeva või päeva keskmisest tuulest, et kui see on idakaarest, siis Soome lahe Eesti rannikul on süvaveekerge. Paari päevaga kujuneb see välja ja paari päevaga ka taandub, kui tuuleolud muutuvad.»

Riigi ilmateenistuse andmete kohaselt oli sel nädalal Pirita veetemperatuur madalaim eile hommikul, mil see ulatus 13,3 soojakraadini ning pärast seda on see pikkamööda tõusnud. Täna kell 14 mõõdeti Pirital 15,6 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles