Talleggi töötajaid nörritab kombinaadi tootmisüksuste erinev palgatase

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talleggi Tabasalu tootmishoone
Talleggi Tabasalu tootmishoone Foto: Andres Haabu

Linnulihatootja Tallegg maksab erinevates tootmisüksustes sama raskusastmega töö eest erinevat palka, mis pingestab ametiühingu hinnangul töökliimat.

Keskmine brutopalk Talleggis on ametiühingu esindaja Risto Raudkivi sõnul koos lisatasudega ligi 650 eurot, sisaldades samas ka kõrgemapalgalisi töötajaid. Talleggi Tabasalus paikneva tehase töötajate palk on aga oluliselt kõrgem. "Tabasalu töötajatele lubatakse maksta 850 eurot brutopalgana, aga selle sa saad kätte ainult siis, kui oled hästi kogenud, saad oma normid täis ja ühtegi päeva ei puudu. Seal on efektiivsustasud – kui sa ühe päeva haige oled, kukub väga suur protsent palgast," selgitas Raudkivi BNSile.

«Talleggiga meil on sõlmitud kollektiivleping, aga palgatõus on veel detailselt kokku leppimata. Meil on palgatõusuks kokku lepitud viis protsenti, aga töölised tahaksid, et see laieneks kõigile. Eks see tekitab konflikte ka, et ühed said ja teised jälle ei saanud,» rääkis Raudkivi, kelle sõnul on Tallegg nõus palka tõstma ainult Tabasalu tehase töötajatel, ja sedagi põhipalgast, mitte täistöötasust. Viimati tõsteti Tabasalu tehase töötajatel palka eelmise aasta alguses.

«Tabasalu tehases on kaadrivoolavus korralik. Mujal on kaadrivoolavus päris väike – põhjus on selles ka, et nad on seal töötanud kaua. Kunagi oli see päris hea töökoht: palk oli hea ja töö oli hea. Kui inimene ei ole tööturul olnud, siis ta ei tea, kas ta leiaks uue töökoha või ei leiaks,» rääkis Raudkivi ja lisas, et töötajate hulgas on ka palju umbkeelseid.

Tallegg enda töötajatele enam ametiühingusse kuulumisel takistusi ei tee, samas näeb Raudkivi põhjust sõlmida ametiühingu tunnustamise leping, et muuta ametiühingusse kuulumise juriidiline olukord töötajate jaoks üheseltmõistetavamaks. Pigem on Raudkivi sõnul ametiühinguvastaseid keskastmejuhtide hulgas. Suuremaks probleemiks on aga detailsete palganumbrite kättesaamine tööandjalt.

Talleggi 430 töötajast kuulub ametiühingusse ligi 120.

Ametiühingul on tööandjaga plaanis kohtuda 2. septembril. Samas on Tallegg garanteerinud Tabasalu tehase töötajate palgatõusu sõltumata sellest, kas ametiühing kokkuleppe allkirjastab või mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles