Homme Postimehes: maaomanik tegi õunapuuaias barbaarse lageraie

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline näeb Kaasiku Mahetalu õunaaed välja praegu, pärast lageraiet.
Selline näeb Kaasiku Mahetalu õunaaed välja praegu, pärast lageraiet. Foto: Kalev Saar / Tartu Postimees

Kaasiku Mahetalu on väike perefirma, mis sai 2011. aastal parima mahetoote konkursil oma õunamahlaga teise koha. Tunamullu rentis firma juht Ago Kaasik Palamuse valla põllumehelt Mati Evertilt jõude seisnud 13-hektarilise õunaaia, milles võis olla hinnanguliselt 3000 – 4000 puud.

Kaasikul on kodu juures istutatud paarile hektarile ka oma õunapuud, aga seniks on firma äriplaan seisnenudki vanade õunapuuaedade rentimises, sealt õunte korjamises ja seejärel mahla ja lauaõuna müümises. Nava küla õunaaia omanik Evert oli ka ise rentimisest huvitatud ja nii löödigi käed. «Ta ütles, et tema seda aeda niikuinii ei kasuta ja ta oli kohe nõus,» rääkis Kaasik. «Saime kokku kahel korral – esimest korda siis, kui käisin aeda rendile küsimas ja teine kord siis, kui allkirjastasime rendilepingu.»

Mullu ja tunamullu ei andnud õunaaed saaki, aga Kaasik maksis ikka rendi korralikult ära – kokku poole ühtse pindalatoetuse ulatuses. Tänavu tõotas tulla lõpuks hea aasta ja puud kandsid kenasti. Kuni siis juulis sai Kaasik kohapeale minnes teada, et Evert on teinud igasuguse etteteatamiseta õunaaias totaalse lageraie. Ja ongi kõik!

Kuidas kommenteerivad olukorda maaomanik Evert ja toetusi maksnud PRIA, loe Postimehe paberlehest või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles