Video: noored ehitasid Eesti esimese elektrivormeli

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna tutvustasid Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Tehnikakõrgkooli tudengid Eesti esimest elektrivormelit, millega osaletakse tootearendusvõistlusel Formula Student.

Eesti esimest elektrivormelit on alates 2012. aastast arendatud Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Tehnikakõrgkooli tudengite ühismeeskond Formula Student Team Tallinn. Elektrivormel on otsast lõpuni valminud tudengite mõtte- ja kätetöö tulemusena, ainukesed ostetud osad on auto elektrimootor ja selle kontroller. Võrreldes sisepõlemismootoriga on jõutud väga võimeka elektrilise võidusõiduautoni, mis kiirendab 0-100 km/h 3,4 sekundiga.

«Elektrivormel, mida hellitavalt kutsume Suitsupääsukeseks, osales möödunud nädalal esimest korda Baltic Openil Põltsamaal, kus omavahel võtsid mõõtu Taani, Soome, Saksamaa, Rootsi, Venemaa ja Eesti tudengimeeskonnad kokku 16 vormeliga, millest neli olid elektrivormelid. Meie elektrivormel näitas kiiruskatsetel parimaid tulemusi, kuid kahjuks pidime kestvussõidu katkestama. Võit jäi siiski koju, sest esikoha saavutas meie meeskonna 2010. aasta sisepõlemismootoriga vormel, jättes selja taha Rootsi Karlstadi ülikooli ja Taani Aalborgi ülikooli meeskonnad,» võttis võistluse kokku Formula Student Team Tallinna kapten Teet Praks.

Kohe algaval hooajal on Eesti Formula Studenti meeskonnal plaanis oma elektrivormel proovile panna ambitsioonikal Euroopa võistlusturneel: Austria (Red Bull Ring), Ungari (Györ) ja Itaalia (Verano).

Formula Student on peamiselt tehnikateaduste tudengitele suunatud tootearendusvõistlus, mille raames toimub väikese üheistmelise vormelauto projekteerimine, ehitamine, auto tutvustamine ning sellega erinevate katsete läbimine ning võidusõitmine ringrajal. Formula Studenti Eesti meeskond on tegutsenud alates 2006. aastast ning selle aja jooksul on valminud kuus vormelit. Edukalt on Eestit esindatud Saksamaal, Suurbritannias, Soomes, Rootsis, Ungaris, Austrias, USA-s ja Kanadas. Tiimi seniseks suurimaks saavutuseks on teise koha pälvimine Formula SAE Michigani võidusõidul 2013. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles