Hommik Ukrainas: PR-konvoi pahaendeline lähenemine

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene humanitaarabikonvoi eile Jeletsi lähedal teel Ukraina poole.
Vene humanitaarabikonvoi eile Jeletsi lähedal teel Ukraina poole. Foto: Reuters/ScanPix

280 valgeksvõõbatud Vene veoauto lähenemist Ukrainale saadavad segadus, hirm ja satiir – üldlevinud on võrdlused Trooja hobusega.

Kremli jutte «humanitaarmissiooni» vajalikkusest on varjutanud täiendavate vägede koondumine Ukraina idapiirile. Nagu kirjutab Financial Times, viitavad mitmed internetti riputatud fotod ja videod sellele, et värskelt värvitud veoautod on täis sõdureid.

Kiievi viimaste kinnituste kohaselt nad autosid üle piiri ei luba – mis tähendaks ühe asjaga kursisoleva Euroopa diplomaadi sõnutsi seda, et «me võime kolmapäeval ärgates seista silmitsi üüratu liiklusummikuga [Ukraina] piiril».

«Teoreetiliselt võiks väita, et kogu kauba saab piiril Punase Risti autodele ümber laadida, kuid see on soovmõtlemine,» ütles diplomaat. «Seda on käigu pealt võimatu teha, kontrollpunkt ummistuks mitmeks päevaks.»

Ja see oleks veel optimistlik stsenaarium. Nagu hoiatab Kremli-meelne poliitanalüütik Sergei Markov, võib Ukraina valitsus abi kinni pidada. Mõned vaatlejad kardavad, et Vene võimud võivad seetõttu Harkivi poole liikuva konvoi Voroneži juures ümber suunata ja üritada ületada piiri mõnes Ida-Ukraina piiripunktis, mis on veel mässuliste käes.

Markovi sõnutsi võib puhkeda sõjaline konflikt, kui Ukraina võimud konvoid blokeerida üritavad. «Palju on spekuleeritud Vene sõdurite sisenemise üle konvoisse. Keegi ei tea kui palju selles tõtt on, aga seni kui sõidukid on teel, pinge tõuseb,» ütles Markov.

Mõnede vaatlejate hinnangul kogeb Putin kodumaist survet teha rohkem ära vene keelt kõnelevate inimeste toetuseks Ida-Ukrainas. «Putini Suurvenemaa-jutt aasta alguse poole on inspireerinud paljusid, ning mitte üksnes natsionaliste,» ütles Moskva välis- ja kaitsepoliitika nõukogu juht Fjodor Lukjanov. «Neid inspireerib samuti see liikumine Ida-Ukrainas, mida nad peavad kohalike poolt organiseerituks ning milles näib olevat poliitilist elu ja vaimu, mida Venemaal üha enam napib.»

«Rõhudes raskelt oma konvoile demonstreerib Putin, et ta pole pelgalt pealtvaataja, kes midagi ei tee, vaid et ta astub läänele vastu, astub vastu neile kes inimeste häda ignoreerivad. Isegi kui konvoi läbi ei lähe, saab ta pärast teisi süüdistada,» leiab Lukjanov.

Isegi Ukraina ametnikud mõistavad, et missioonil on propagandaväärtust. Nagu ütles Financial Timesile olukorraga tuttav valitsusallikas: «See pole miskit muud kui mega PR-trikk.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles