Tee-ehitus tõi ilmavalgele 800-aastased inimluud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2003. aastal avastati Saaremaal Valjala vallas 5.-6. sajandist pärinev muistse ülikuperekonna matmiskoht.
2003. aastal avastati Saaremaal Valjala vallas 5.-6. sajandist pärinev muistse ülikuperekonna matmiskoht. Foto: Alo Lõhmus

Valjalas täies hoos olev tee-ehitus tõi päevavalgele viis haualohku koos ehete ja muude esemetega.

Arheoloogide arvates võib tegemist olla ainulaadse leiuga Eestis – maetud luud ja inimestele kuulunud esemed pärinevad 12. sajandi lõpust või 13. algusest, kirjutas Saarte Hääl.

«Praegu läheb kraav läbi viiest haualohust, mis on seetõttu erilised, et tegemist ei tundu olevat laibamatustega, vaid maetud on luud,» rääkis arheoloog Peeter Talvar. «Eestlastele omast põletamismatust siin näha ei ole, kuid huvitav on see, et ühes lohus on maetud mitu inimest ning luud on maetud ristiusumatuste kohaselt lääne-ida suunas.»

Arheoloogi sõnul vaatasid nad läbi mulla ja said pronksist erinevaid sõlgesid ja kee vahelüli, lisaks kaks nuga (neist üks tõeline saare naise nuga koos tupega – toim), erinevaid vööosi ning pronks-spiraalikesi, mis olid pandud riiete sisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles