Rootsi eksdiplomaat: Putinit peaks hoidma Ukraina ründamisest tagasi Talvesõja tulemus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Rootsi endine diplomaat ja majandusekspert Anders Åslund avaldas arvamusartikli, milles selgitab, miks Venemaa president Vladimir Putin ei peaks ründama Ukrainat sõjaliselt.

USAs Washingtonis Georgetowni ülikoolis ning Petersoni instituudis rahvusvahelise majanduse uurijana töötav rootslane avalda Ukraina väljaandes Kyiv Post kirjutise, milles seisab, et Putini sammude mõistmiseks tuleb pilk pöörata ajalukku.

«Venemaa saab aru, et kui ta Ukrainat sõjaliselt ründab, siis ei saada teda edu. Selle mõistmiseks tuleb heita pilk ajalukku. Soome ja Nõukogude Liidu vahel toimus 1939 – 1940 Talvesõda, mis kestis natuke üle 100 päeva. Maailma hämmastas soomlaste sitkus ja diktaator Jossif Stalinile nii-öelda ärategemine. Ukraina on praegu natuke teistsuguses olukorras kui kunagi oli Soome ning ukrainlastel on veelgi suuremad šansid Venemaale mitte alla anda,» teatas asjatundja.

Åslundi arvates on praeguses Ukraina kriisis palju sarnasust Talvesõjaga.

Rootsi eksperdi sõnul olid soomlased Nõukogude Liidu rünnates praktiliselt üksinda ning lootus mingilt riigilt toetust saada oli peaaegu olematu.

Rahvusvaheline kogukond mõistis siis Nõukogude Liidu Soome ründamise pärast hukka.

«Soomlased said loota vaid iseendale. Sama kehtib praegu ka ukrainlaste kohta. Ukraina on praegu siiski tugevam riik, kui oli Soome 70 aastat tagasi toimunud sündmuste ajal,» kirjutab rootslane.

Åslund lisas, et kui Stalinil oli kindel plaan Soome anastada, siis Putin mängib Ukrainaga kassi ja hiire mängu.

«Putin on jõudmas murrangupunktini. Venemaa võib rünnata toore jõuga Ukrainat. Või siis Ukraina saab jagu venemeelsetest separatistidest ja Venemaa jääb kaotajaks. Siinkohal peaks Putin võtma eeskuju Stalinist. Mõnikord on parem olla kaotaja,» nentis ekspert.

Åslund on töötanud Rootsi diplomaadina Venemaal, Poolas, Kuveidis ja Šveitsis.

Briti väljaande The Guardian andmetel liikus 23 Venemaa soomustranportööri koos vajaliku varustusega eile üle piiri Ukrainasse. Ekspertide hinnangul ei tähenda see veel, et Venemaa alustas Ukraina sõjalist ründamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles