Medvedev hoiatas Moldovat Gruusia vigade eest

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova president Vladimir Voronin (vasakul) ja Vene riigipea Dmitri Medvedev  Sotšis 25. augustil.
Moldova president Vladimir Voronin (vasakul) ja Vene riigipea Dmitri Medvedev Sotšis 25. augustil. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa president Dmitri Medvedev hoiatas Moldovat Gruusia vigade kordamises ehk jõu kasutamises kontrolli haaramiseks Transnistria regioonis.

Venemaa saatis rahuvalvajad Moldovasse 1990ndate alguses, et teha lõpp konfliktile Chisinau ja separatistliku Transnistria vahel, vahendas

Reuters

.



Transnistria on üks mitmest nn külmutatud konfliktist endise Nõukogude Liidu territooriumil ja peegeldab olukorda, mis oli Gruusia ning Lõuna-Osseetia ja Abhaasia vahel enne sõjalise konflikti puhkemist.

«Pärast seda, kui Gruusia juhtkond hulluks läks, nagu öeldakse, läksid kõik probleemid halvemaks ja puhkes sõjaline konflikt,» ütles Medvedev Moldova presidendile Vladimir Voroninile.

«See on tõsine hoiatus, hoiatus kõigile,» lisas Vene riigipea. «Ma usun, et me peaks teisi konflikte selles kontekstis lahendama.»

Medvedev, kes soovib piirata Venemaa sõjalisest tegevusest Gruusias tekkinud diplomaatilisi kahjusid, kinnitas, et Moldoval pole praegu muretsemiseks põhjust.

Medvedevi pressiesindaja Natalja Timakova ütles ajakirjanikele hiljem, et kaks liidrit leppisid kokku läbirääkimiste uue vooru korraldamises Transnistria küsimuses varsti.

Transnistria on formaalselt Moldova territoriaalüksusega, faktiliselt on tegemist Venemaa sõjaväe toel püsiva Moldova keskvalitsustest sõltumatu riigiga - Transnistria Moldaavia Vabariigiga.

Kuulub koos Abhaasia ja Lõuna-Osseetiaga organisatsiooni Tunnustamata Riikide Ühendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles