Jeziiditüdrukust sai Iraagi vägivalla sümbol

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeziiditüdrukust sai Iraagi vägivalla sümbol
Jeziiditüdrukust sai Iraagi vägivalla sümbol Foto: Youssef Boudlal

Ineternetis sai ühest väikesest jeziiditüdrukust Iraagis toimuva vägivalla sümbol.

Maroko fotograafi Youssef Boudlali pildil on näha tüdrukut, kes koos oma perega põgeneb rühmituse Islamiriik vägivalla eest.

Sellest sai möödunud nädalalõpul sotsiaalmeedia lemmikfoto, mida kommenteeriti laialdaselt.

Fotograaf tegi selle natuke ehmunud näo ja sagris juustega tüdrukust pildi Põhja-Iraagis Sinjaris.

Uudisteagentuuri Reuters heaks töötava Boudlali sõnul ei tea ta tüdruku nime ega midagi tema edasise saatuse kohta.

Sotsiaalmeedias kommenteerinute arvates jäi see pilt silma, kuna tegemist oli heledate juuste ja siniste silmadega lapsega. Osa aga nägi lapse silmis vaid sõjaõudust.

Seda tüdrukut võrreldi ka Afganistanis 1980. aastatel tehtud fotoga, mis sai legendaarseks. Fotol on punasesse rõivastunud tüdruk, kes kannab nime Sharbat Gula.

Esmalt levis Gula foto maailma meedias nimetuna. Sellest pildist sai Afganistani sõja kannatuste sümbol.

Uudisteagentuurid edastasid Sinjari piirkonnast üsna kurbi sõnumeid, et pühasõdalased tapsid umbes 80 Iraagi vähemusrahvuse jeziidide hulka kuulunud inimest ning naisi võeti orjadeks.

Möödunud nädalalõpul piirasid Islamiriigi džihadistid Snijari mäel olnud jeziidid ümber. Osa neist pääses tänu USA ja Põhja-Iraagis tegutsevate kurdide relvaüksustele põgenema.

Varem teatasid Iraagi võimud, et islamiriigi võitlejad võisid tappa ligi 500 jeziidi.

Jeziide on umbes 700 000, enamik neist ehk 500 000 – 600 000 elavad Põhja-Iraagis. Nende niiöelda pealinn on Sinjar, mille nüüdseks on vallutanuid džihadistid.

Jeziidid on antiikajast pärineva Lähis-Ida usundi jezidismi järgijad. Sellles on jooni islamist, kuid ka zoroastrismist ning mithra õpetusest.

Jeziide on läbi sajandite taga kiusatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles