Politseijaoskonna juht: pärnakad on tähelepanelikud ja muretsevad turvalisuse pärast

, Pärnu politseijaoskonna juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Kivis.
Tõnu Kivis. Foto: Ardi Truija

Poolteist kuud tagasi jõustunud korrakaitseseadus on esile kutsunud erinevaid reaktsioone. On neid, kes teevad järeldusi katkete tõlgenduse najal, aga on neidki, kes seaduse mõttesse on sügavamalt süüvinud. Üks kandev mõte on see, et avaliku korra eest ei vastuta politsei, vaid iga inimene. On hea meel, et on neid, kes tajuvad, et saavad üldise turvatunde tugevdamiseks midagi omalt poolt ära teha, ja saavad aru, et politseiga koostöö on oluline, see ei ole pealekaebamine.

Pärnu linnas oli nädalavahetusel meeleolukaid suveüritusi. Lõpusirgel olevast suvemelust olid paljud osa saamas ja üldine õhkkond oli sõbralik, nii lõbustusasutustesse kui ka linnatänavail toimunud üritustele olid kogunenud inimesed, kes oskasid heast meelelahutusest osa saada ja rõõmu tunda.

Hea on teada, et inimesed on tähelepanelikud ja väljendavad julgelt rahulolematust selle suhtes, mis ei sobi kokku heade tavadega või tundub ebaseaduslik. Läinud nädalavahetusest on tuua üks kõnekas näide, mis peaks mõtlema panema, kas tasub korraldada eksperimente, mille tulemusel võib politsei huviorbiiti sattuda või kogukonna turvatunnet häirida.

Politsei sai ööl vastu pühapäeva kella kahe paiku teate Mere puiesteel liikuvast neiust,  kes koos kaaslasega pakub müügiks narkootilist ainet. Politseipatrull märkaski peatselt selles piirkonnas kirjeldusele vastavaid neidusid. Kontrollimisel selgus, et kaaslinlaste ja külastajate turvatunnet oli häiritud nn sotsiaalse eksperimendi käigus. Neidudel oli kaasas teepulbrit ja valuvaigistavaid tablette, mille abil püüti saada selgust, kas öösel Pärnus liikuvad inimesed huvituvad tänaval pakutava narkootilise aine ostmisest.

On hea teada, et need, kelles selline toimetamine kahtlust äratas, seda politseiga jagasid. Kui kogukond ja linna külalised sellistest tähelepanekutest teada annavad, on meil võimalik õiguserikkujatele jälile jõuda ja sekkuda. Sedapuhku oli tegu küll eksperimendilaadse, kuid sugugi mitte aktsepteeritava tegevusega. Oma tegevusega ei ole õigust teisi inimesi häirida.

Kui pakutakse narkootilist ainet või kallutatakse selle tarvitamisele, on tegemist kuriteoga. Õnneks sedapuhku midagi keelatut müügiks ei pakutud. Need, kellele kaupa pakuti, ei olnud teadlikud, et neile pakutakse midagi kahjutut. Reageerimine sellisele tegevusele ja politseisse pöördumine oli väga õige otsus.

Kui keegi arvab, et ta võib süütegu matkida, on ta eksiteel – matkimisel on oma kindlad eesmärgid ja see on teatud tingimustel lubatav vaid politseiametnikele. Eksperimentidega tasub ettevaatlik olla, sest oma teadmatusest võidakse näiliselt heade kavatsustega ette võetud asjaga endale pahandused kaela tõmmata. Seda ilmselt ei soovi aga mitte keegi. Konkreetse juhtumi asjaolude väljaselgitamisega politsei veel tegeleb, kuid olgu see hoiatuseks noortele: põneva katsetuse ja tõsise õiguserikkumise piir on mõnelgi korral õhkõrn. Me ei ole eesmärgiks seadnud kellegi karistamist, vaid püüame selle näite varal selgitada, et igal teol võivad olla tõsised tagajärjed.

Mõistetav on, et mitmesuguseid sotsiaalseid eksperimente korraldatakse, eelkõige soovivad seda teha noored. Soovitame neid mõtteid eelnevalt meiega jagada ja läbi arutada. Saame anda soovitusi, sest me ei saa eeldada, et noored alati mõistaksid oma ettevõtmisega kaasnevaid riske ja võivad teadmatusest või mõtlematusest toime panna süüteo. Üheskoos leiame parima mooduse, kuidas selliseid asju korraldada nii, et pärast pahandusi ei tuleks.

Täname neid, kes politseile võimalikust narkootilise aine müümisest teada andsid ja muret meiega jagasid. Igasse taolisse juhtumisse tuleb suhtuda täie tõsidusega, sest esmamulje põhjal on raske otsustada, kas tegu on eksperimendi või millegi tegelikuga. Jäägu sellele hinnangu andmine politsei ülesandeks. Noortele soovime ilusat suve jätku ning mõistlikku käitumist ja oma tegude enesekriitilist hindamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles