Kabulis algas ajalooline konverents

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani armee sõdur Kabulis korda pidamas.
Afganistani armee sõdur Kabulis korda pidamas. Foto: SCANPIX

Afganistanis avati täna rahvusvaheline konverents, kus loodetakse paika panna arenguplaan rahu ja stabiilsuse suunas ning afgaanidele abi andvad riigid peaksid näitama, et nende varasemad lubadused viiakse ka ellu, vahendas AFP.

Kabuli ajaloo suurim rahvusvaheline kohtumine peaks ühtlasi olema ka Afganistani valitsuse esimene samm iseseisva vastutustundliku tegutsemise suunas.

Praeguseks üheksa aastat kestnud sõda Afganistanis on toonud palju inimohvreid, kuigi rahvusvaheliste vägede arv riigis peaks varsti tõusma 150 000-ni, suurem osa neist ameeriklased.

Võitlus Talibaniga on aga pikale veninud ning usk vägede strateegiasse kõikuma löönud. See omakorda vähendab ühes maailma korrumpeerunumas riigis kohaliku valitsuse usaldusväärsust.

Kabulis on praegu erakorraline julgeolekuolukord, suletud on lennujaam ja suuremad teed. Esmaspäev ja teisipäev kuulutati Afganistani pealinnas puhkepäevadeks.

Konverents algas palvusega koraanist,  millele järgnes Afganistani presidendi Hamid Karzai kõne. Karzai peaks esitama oma nägemuse sellest, kuidas riik suudaks aastaks 2014 ise oma turvalisuse eest hoolt kanda.

Kohal on umbes 70 rahvusvaheliste riikide ja organisastsioonide esindajat, neist 40 välisministrid, kelle hulgas on ka Hillary Clinton. Konverentsil on ka NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen.

Konverentsi organiseerija Ashraf Ghani sõnul on äärmiselt oluline ka see, et rahvusvaheline üldsus suudaks kogu riiki suunduvast abirahast vähemalt poole laiali jagada Afganistani valitsuse kaudu. Praegu on alates 2001. aastast valitsusele läinud vaid 20 protsenti, mis on viinud meeletu korruptsioonini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles