Saksa saadik: Ukraina olukorra paranedes kaovad sanktsioonid Venemaale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreml.
Kreml. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit on valmis tühistama Venemaale kehtestatud sanktsioonid, kui Ukraina olukord paraneb, ütles Saksa suursaadik Moskvas Rüdiger von Fritsch reedel.

«Sanktsioonid ei ole eesmärk iseeneses ja me peatame need rõõmuga, kui olukord paraneb,» ütles saadik usutluses ajalehele Nezavissimaja Gazeta.

Lääne sanktsioonide mõju Vene majandusele on veel vara hinnata, lisas ta.

Von Fritschi sõnul on poliitikud ja meedia märksa enam huvitatud Venemaa vastusanktsioonide mõjust Euroopa majandusele.

Suursaadik nentis usalduse kaotust Moskva ja Berliini vahel.

«See on langenud Venemaa sammude, seal hulgas Krimmi annekteerimise ja Ida-Ukrainas arenevatele sündmustele läbi sõrmede vaatamise ohvriks. Olukord, kus ei ole selge, kuidas üksteisega suhelda ja keda on võimalik usaldada, tuleb lahendada.»

Diplomaat rõhutas, et vastutus lasub Venemaal.

«Vaadake, kuidas käitub Ühendkuningriik Šotimaa referendumi puhul. See peetakse Londoni nõusolekul. Ma ei mäleta, et Vene valitsus oleks arutanud Krimmi küsimust Ukraina valitsusega. See lihtsalt liideti ja kõik.»

Suursaadik loetles kolm põhimõtet, millest Saksamaa Ukraina kriisi lahendamisel lähtub.

«Esiteks ei tunnusta me Krimmi annekteerimist. Teiseks, me reageerime Venemaa poliitikale kindlalt ja hoiatame sammude eest, mis me astume, kui Moskva ei hakka separatiste mõjutama. Sanktsioonid ei ole karistus, vaid poliitiline vahend tegudele kannustamiseks. Kolmandaks, mis on kõige tähtsam, me oleme kõigest hoolimata dialoogile avatud.»

Küsimusele, kas Berliin võib ärgitada Kiievit lõpetama sõjalisi operatsioone Kagu-Ukrainas, vastas Saksa diplomaat, et «igal valitsusel ei ole mitte ainult õigus, vaid ka kohustus tagada oma riigis kord ja julgeolek».

«Ukraina valitsus täidab lihtsalt oma kohust,» ütles ta ja rõhutas, et Saksa valitsus on manitsenud Ukraina võime jõukasutuses mitte piire ületama.

«Me tahaksime, et Moskva kutsuks avalikult separatiste oma tegevust peatama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles